Горещи новини

Христо Зайков за замърсения въздух в Разлог: Сигналът ми е бил абсолютно необходим и правилен, но доста позакъснял

| 19:59
Снимката е илюстративна

Както писахме преди три дни общинският съветник в местния парламент – Христо Зайков, откликна на множеството жалби и сигнали на граждани в Разлог, по отношение на замърсения въздух в града, който видимо е изпълнен с трици и дървени стърготини.Днес той споделя, че е присъствал на проверка в предприятието, която е установила, че повече от месец то е имало проблем с работата на инсталацията, като във въздуха се е отделяло голямо количество дървени стърготини. Оказва се, че във фабриката са
били наясно с проблема, но не са предприели необходимите, своевременни  мерки за отстраняване му.
Вижте какво споделя още общинският съветник в най-разложката фейсбук група Да думаме на разложчи, фногооооо!:
Днес, във връзка със сигнала до РИОСВ, който подадох в петък, присъствах на проверка във фабриката за производство на пелети. След огледа на съоръженията и проведените разговори, както с инспекторите от РИОСВ, така и със служители на фабриката, се убедих, че сигнала ми е бил абсолютно необходим и правилен, но е бил и доста позакъснял. Оказа се, че повече от месец фабриката е имала проблем с работата на инсталацията, като във въздуха се е отделяло голямо количество дървени стърготини. Въпреки, че във фабриката са били наясно, че имат проблем, не се е намерило достатъчно време той да се локализира и отстрани своевременно. Едва след подадения от мен сигнал, и цитирам: “шумутевицата, която се вдигна”, инсталацията спира работа в 12 часа на обяд, в петък. След това са извършени ремонтни дейности за отстраняване на проблема, като днес проверката установи, че няма видими следи от замърсяване на атмосферата. Инспекторите направиха предписание на фабриката, да се завърши монтажа и пускането в работа на инсталация за водно пречистване, която ще елиминира напълно замърсителите на въздуха.
След публикацията от петък получих доста обаждания, прочетох и всякакви коментари – от одобрителни до откровено клеветнически.
Искам да е ясно, че аз подкрепям работата на всеки бизнес в общината, стига това да не е за сметка на всички останали жители. Нямам нищо против работещите във фабриката, напротив в голямата си част, те са мои познати и бивши колеги. Факт, е че тази фабрика е най-добре работещата и отговаря на повечето изисквания. Когато реши напълно проблема със замърсяването на въздуха, тя ще бъде пример за работа в сектора.
Разбрах със сигурност едно – в основата на проблема с работата на подобни фабрики е общината, която е длъжна да одобри, преди пускане в експлоатация, всяка подобна инсталация. В общината ни работят доста подобни фабрики, законността на част от които е под въпрос. Пускането в експлоатация на неотговарящи на изискванията инсталации, води впоследствие до проблеми и трудни за решаване казуси. Тук пряка отговорност носи кмета на общината, който одобрява всяко пускане на работа на обект в общината. Затова пак ще насоча вниманието ви към това, което написах и в петък – нека подредим общината си, за да бъде място, където с радост да отглеждаме децата си!

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!