Горещи новини

Храните, които мислихме за вредни, а се оказаха полезни

-11:32-Razloginfo.com

Доста широко разпространено мнение сред здравните експерти е, че преработените храни са едни от най-вредните за човешкото здраве, тъй като са свързани с увеличен риск от развитието на рак, диабет и сърдечни заболявания.Ново голямо международно проучване, в което се включват 266 666 души от седем европейски страни, обаче хвърля повече светлина върху ефектите от консумацията на тези заклеймени храни. И резултатите са дори изненадващи.

Според изследването някои от преработените храни, които иначе голяма част от хората избягват, тъй като смятат за вредни, всъщност се оказва, че са полезни. Става въпрос за хляба, включително други тестени изделия, зърнените закуски, даже и сладкишите. От наблюдението на учените става ясно, че фибрите, които се съдържат в тези храни, намаляват риска от развитието на рак, сърдечни заболявания и диабет.

В същото време обаче други преработени храни, например колбасите, както и подсладените и газираните напитки, остават в черния списък и е препоръчително да не се консумират, защото увеличават риска от гореизброените заболявания. В графата малко по-малко вредни пък попадат сосове и продукти за мазане.

Заключението на учените от проучването е, че не бива всички преработени храни автоматично да бъдат заклеймявани като вредни. Затова препоръката е консумацията им да се ограничи и да залагаме предимно на пресни или минимално преработени храни, пише The Guardian.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!