Горещи новини

Хотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци

| 22:30

Новата програма на правителството, насочена към бежанците от Украйна, чиято финансова рамка беше сведена до 15 лева за нощувка и изхранване, накара много хора да напуснат България.

Само в Банско, където е най-голямата бежанска общност в Благоевградска област, през последните дни от големите хотели към по-малки туристически обекти и частни апартаменти са изведени над 300 човека. Висококвалифицираните украинци поемат към Западна Европа, но бедните и болните нямат варианти. Стресът е огромен, споделят доброволци и хотелиери.

Близо 2000 са бежанците в Банско, като продължават да пристигат още. Някои поемат обратно към Украйна, други – към държавите, в които престоят им е гарантиран при по-добри условия, споделя с болка Анна Бангеева, украинка, живееща от години в района и ръководител на доброволческия център:

„Всички бежанци, които са в Банско, са разместени. Около 200 човека сме разместили с помощта на хотелиерите, на частни къщи за гости. Обаждахме се на всички. Не е адекватно това намаление на цената“.

Само един от по-големите хотели, в който са настанени близо 200 бежанци, е продължил договора по програмата.

Единствената причина този голям хотел да продължи програмата е човешката съпричастност, но само за един месец, уточнява управителят Мария Атанасова и споделя, че едва покриват загубите, които до този момент са над 30 процента.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!