Горещи новини

Хора са живели в Америка много по-рано, отколкото се смяташе

-10:02-Razloginfo.com

Учените са открили нови доказателства, показващи, че хората в Северна и Южна Америка може да са съществували няколко хиляди години по-рано, отколкото се предполагаше, твърди изследване, публикувано в четвъртък в академичното списание Science.„Това проучване илюстрира процеса на науката – новите доказателства могат да променят дълго пазени парадигми“, заяви действащият директор на Роки Маунтийн Алисън Шип в изявление в четвъртък.

Древните вкаменени отпечатъци, открити в Националния парк Уайт Сандс в Ню Мексико, показват доказателства, предполагащи, че хората са живели в Северна Америка по време на Последния ледников максимум, който датира от преди около 21 000 до 23 000 години. Учените спорят, кога първите хора са се появили в Америка, като някои намират доказателства за живот отпреди около 15 000 години, според списание Smithsonian.

Изследователи от Националния парк Уайт Сандс, Службата за национални паркове, Геологическата служба на САЩ, Университета в Аризона, Университета Борнемут и Университета Корнел анализират множество повърхностни отпечатъци, открити заровени между слоевете гипсова почва на сухо езеро в парка, който е най-голямото в страната гипсово поле с дюни.

В изследването археолозите са използвали радиовъглеродно датиране – метод за определяне на възрастта на органичния материал – за анализ на макроскопични семена, открити във вкаменелостите.

Отпечатъците на краката са описани като „с добра анатомична дефиниция“ с видими отпечатъци на петите и стъпалата.

Учените са изследвали също елементи от фауната и водния материал в района, където са открити вкаменелостите, което също е помогнало за оценка и датиране.

„За разлика от културните артефакти, модифицираните кости или други по-конвенционални вкаменелости, отпечатъците имат основен контекст на отлагане и са фиксирани върху отпечатаната повърхност“, се посочва в доклада.

Изследователите отбелязват, че точното датиране на първите хора, пристигнали и живеещи в западното полукълбо, все още е „несигурно и оспорвано“. „Това, което представяме тук, е доказателство за конкретно определени време и местоположение, когато хората са присъствали в Северна Америка“, се казва в доклада.

Асошиейтед прес отбелязва, че при предишни разкопки в Националния парк Уайт Сандс са открити вкаменени следи от саблезъба котка, вълк, колумбийски мамут и други животни от ледниковия период.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!