Горещи новини

Хората се жалвали на омбудсмана най-много от лошото качество и високата цена на водата

-10:02-Razloginfo.com

„Необходим е нов Закон за ВиК, който да защитава правото на потребителите да получават качествена услуга на икономически обоснована цена. Той трябва да предвижда мерки за отпускане на целева помощ за водоснабдяване на социално слаби граждани, да регламентира ясна процедура за прилагане на по-ниска цена на водата, когато не отговаря на нормативните изисквания за качество, както и да гарантира ефективен контрол върху дейността на ВиК операторите. Ясно е, че това не може да се случи преди новия регулаторен период, но работата по новия закон трябва да започне.“Това е казала омбудсманът Диана Ковачева на публичното обсъждане на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, организирано в парламента от Комисията по околната среда и водите, цитирана от пресцентъра на омбудсмана.На заседанието са разгледани три предложения за ЗИД на Закона, внесени от депутати от парламентарните групи на „Демократична България“, „БСП за България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Омбудсманът е посочила, че ще подкрепи всяко разумно предложение, което гарантира правата и интересите на битовите потребители.

Ковачева е подчертала, че жалбите в институцията, свързани с ВиК услугите през миналата година, продължават да са на първо място пред всички останали сфери – образование, топлоснабдяване, здравеопазване, екологията и др. Според омбудсмана резонно е широкото общественото недоволство от ежегодното покачване на цената на водата, което не води до подобряване на услугата.

Пред депутатите Диана Ковачева е настояла за отмяна на единната цена на ВиК услуга в обособена територия. По думите й в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България 2014-2023 г. е отбелязано, че гравитачното водоснабдяване е евтино и естествените условия са тези, които водят до намаляване разходите за водоснабдяване.

Ковачева е допълнила, че направените инвестиции за подобряване качеството на обслужване също са различни. По думите й е справедливо цената на ВиК услугите в отделните райони, обхванати от обособената територия, да съответства на действителните разходи за предоставянето им.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!