Горещи новини

Хлябът поскъпва, заради промени в Закона за ДДС

-10:27-Razloginfo.com

От 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка на бял хляб, „Добруджа“ и типов става 15%. Промените бяха записани в Закона за ДДС. Това ще създаде проблем с доставките на някои видове хляб, както и ще повиши цената на насъщния, коментират от бранша.Решението, което предходният парламент взе в края на април, включва също така и нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното да се удължи до края на тази година.

Парламентът възложи на две министерства – на икономиката и на финансите да изготвят анализ от вече приетата законодателна промяна, но такъв и до ден днешен няма.

От Сдружението за модерна търговия обясниха, че подобно решение засяга не само търговците, но и потребителите и то в дългосрочен план. Най-силно законовата промяна ще бъде усетена от търговците на дребно, тъй като с пределната търговска надценка, те едва ли ще могат да си покрият разходите като транспорт, склад, наем, работна ръка, електроенергия и други.

Не е изключено и някои видове хляб (тези, които попадат под регулация) да изчезнат от рафтовете. Това пък ще доведе до снижаване на търсенето им, а оттам и ще навреди на производителите и ще ограничи потребителския избор.

Към днешна дата цената на „Добруджа“ и на типовия хляб в различните хранителни вериги се движи в ценовия диапазон от 1.99 лв. до 2.19 лв. Бял хляб нарязан тост от 550 гр. струва средно 2.49 лв. Селският хляб от 450 гр. може да се купи срещу 3.29 лв.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!