Горещи новини

Хиляди украинци бягат от Харков и Одеса

| 9:38

Украинците отново масово бягат от войната. От Харков до Одеса хиляди се евакуират в западна посока заради очакванията от нова руска агресия. Има хора, които бягат дори от освободените райони.Колоните от бежанци пак са на румънската граница. Тези хора са предимно от Одеса. Там имаше ракетен обстрел в няколко поредни дни. Градът е считан за основна цел на руснаците и много хора предпочитат да не рискуват.

„Това е война. Взехме решението вчера, след като ракета се взриви до къщата ни. Беше много страшно, взех децата и тръгнахме“, казва Татяна от Одеса.

“Аз идвам от Одеса. Мислехме да тръгнем в неделя, но в града обявиха вечерен час за целия уикенд, така че трябваше да бързаме“, добавя Лера.

Украйна на няколко пъти призовава да се евакуират най-вече жителите на Луганска и Донецка област. Там се чака руската армия да опита да пробие защитните линии на украинците. Но много хора напускат дори местата, където вече няма сблъсъци. Животът в този 10-хиляден град между Киев и Чернигов е почти невъзможен. Хората разчитат само на храната, които им носят войници и доброволци.

„Живеем тук от толкова много време. От 30 години. Руснаците взривиха всичко, което имаме. Много им благодаря“, казва Наталия Титова от Бобровиция.

Наталия била в мазето на къщата със съпруга, децата и снаха си. Така успели да се предпазят от бомбата, която разрушила дома им. Не е ясно къде и как ще живеят в бъдеще. Почти нищо не е останало от къщата и на съседа им.

„Ние дори не се крихме в мазето, защото има големи прозорци и е опасно. Крихме се в хранилището за картофи. Това, което правят руснаците в Украйна, е такава глупост. Такова варварство“, категоричен е Владимир Митенков.

Много от останалите тук са стари хора, които освен подслон и храна, нямат медикаменти и достъп до лекарска помощ.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!