Горещи новини

Хиляди българи в Гърция получиха SMS-и да напуснат плажовете заради торнадо

| 19:10

Снимката е илюстративна
Хиляди българи по егейските плажове получиха SMS-и с призив да не влизат в морето заради очаквано торнадо. Синоптиците предупреждават за дъждове и бури през следващите 48 часа в Гърция. Местните власти призоваха хотелиерите да предупреждават туристите заради очакваното бедствие.Заради проливните дъждове от последните часове няколко пътни артерии бяха наводнени и затворени за движение.

Най-силно засегнати са райони в Западна Атика, Перистери и Ано Лиозия. В различни райони на страната беше прекъснато за няколко часа електрозахранването. Пожарната изпомпва вода от стотици наводнени магазини и къщи.

Според прогнозите лошото време в Гърция ще се задържи до края на седмицата.

„Тук направо вече е страшно. Току що получих и съобщение от местния телефон 112 с предупреждение, че се очаква буря и трябва да потърсим безопасно убежище“, разказа пред „Марица“ 56-годишният Ганчо Шилев, който отмаря със семейството си на втория ръкав на Халкидики. В момента хиляди българи са напълнили хотелите край Бяло море.

Междувременно министърът на гражданската защита на Гърция Христос Стилианидис алармира, че ще се засилят ветровете и бурите, въпреки че ще са за кратко. Свикано бе извънредно заседание на щаба по гражданска защита.

„От днес и през следващите дни, до петък, лошото време в почти цялата страна ще се засили. Метеоролозите обръщат внимание, че се очакват проливни дъждове и силни бури, локални градушки и повишена гръмотевична активност. Въпреки че все още сме лято, всички трябва да сме много внимателни. Явленията на места ще са много интензивни“, каза министърът. Той призова всички общини и служби да вземат адекватни мерки.

„Особено внимание се изисква и от къмпингуващите, като апелираме хотелиерите и всички работещи в туризма да предупреждават туристите да внимават. Повтарям, че според метеорологичните прогнози, явленията ще бъдат много интензивни на места и на интервали и ще засегнат почти цялата страна. Ще продължим да следим тяхното развитие, в постоянно сътрудничество с всички съответни служби“, заяви още министър Стилианидис.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!