Горещи новини

Хеликоптерът Ingenuity на НАСА изпълни най-тежката си мисия на Марс

-16:05-Razloginfo.com

По време на деветия си и последен полет, 4-килограмовият роторeн хеликоптер премина през марсианското небе над „неприятен терен“, съобщи НАСА. Докато предишните два полета на Ingenuity държаха хеликоптера в заключена връзка с марсохода Perseverance, този последен полет отведе хеликоптера над терен, твърде труден за преминаване от роувъра.

„Марсоходът в момента е в източния край на научно интересен регион, наречен„ Séítah “, който се характеризира с пясъчни вълнички, които биха могли да бъдат много предизвикателен терен за колесни превозни средства като роувъра“, заявиха главният пилот на хеликоптера Ховар Грип и Боб Баларам, шеф- инженерът на хеликоптера, преди рискования полет на Ingenuity.Изображенията, които хеликоптерът е заснел по време на полета, могат да дадат на геолозите представа за това как се образуват набраздените характеристики на терена над който е прелетял.

Ingenuity летял за малко повече от 2,5 минути с около 5 метра в секунда, според съобщението на НАСА. Хеликоптерът е покрил обща площ от 625 метра, счупвайки множество рекорди в процеса.

Полет 9 на Ingenuity също разшири границите на навигационната система на хеликоптера, която е проектирана да работи върху по-равна повърхност, казват от НАСА. Ingenuity заснема изображения на марсианската повърхност и след това компютърен алгоритъм изучава тези изображения и помага на хеликоптера да вземе за секунда решения къде да кацне безопасно. Но алгоритъмът е проектиран да взема тези решения при предположението, че терена ще бъде равен.

Имало е шанс „високите склонове и вълнообразна повърхност“, открити в изследвания район Сеата, да са объркали сензорите на Ingenuity, казват от НАСА. За да се отчете това, полетът на хеликоптера се забавя на най-сложния терен. За щастие планът проработи и изглежда, че полетът е преминал без проблеми.

Хеликоптерът за първи път полетя в небето на Марс за кратък 30-секунден скок на 19 април. Оттам хеликоптерът се изправи пред няколко проблема.

Проблем със софтуера забави четвъртия полет на Ingenuity в края на април, но инженерите на хеликоптера незабавно го идентифицираха и поправиха. Само миналия месец, по време на шестия си полет, компютърна грешка накара хеликоптера да се накланя напред-назад в средата на полета. За щастие екипът бързо идентифицира проблема и го разреши. Оттогава всички полети са плавни.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!