Горещи новини

Хеликоптерът на Марс прави зашеметяващи изображения

| 17:33

Хеликоптерът Ingenuity на Марс направи нови снимки на които се виждат отломки от космически кораб на Червената планета. Но това не бяха останки от извънземни.Изображенията, направени по-рано този месец от височина от 8.5 метра, показват покрити с прах кабели, които свързват задната обвивка със свръхзвуковия парашут, използван по време на миналогодишното кацане.

Изображение на задната обвивка на Perseverance (вляво от центъра) и свръхзвуков парашут (крайно вдясно), беше заснето от височина около 8 метра от хеликоптера Ingenuity Mars на НАСА на 19 април 2022 г. (Снимка: NASA/JPL-Caltech)

Изглежда, че кабелът е непокътнат, казаха от космическата агенция.
„Задната черупка и парашута е помогнала за защитата на роувъра в дълбокия космос и по време на огненото му спускане към марсианската повърхност“, се казва в съобщение за пресата на НАСА.

Кабелите излизат от задната обвивка до свръхзвуковия парашут, който сваля хеликоптера Ingenuity и марсохода Perseverance на Марс. (Снимка: NASA/JPL-Caltech)

НАСА заяви, че полето от отломки е резултат от удара на задната черупка и парашута в марсианската повърхност със скорост от 125 км в час, след като пусна марсохода Perseverance, който се приземи много по-нежно чрез спускане с ракетно задвижване.

„Навесът не показва признаци на повреда от свръхзвуковия въздушен поток по време на спускането“, казаха от НАСА. Само около една трета от парашута с ширина 25 м се вижда на изображенията. НАСА заяви, че анализът на изображенията може да помогне да се даде представа за бъдещи мисии до Марс.

„Perseverance имаше най-добре документирано кацане на Марс в историята, с камери, показващи всичко – от надуване на парашут до тъчдаун“, каза в съобщение за пресата Иън Кларк, бивш системен инженер на Perseverance и настоящ ръководител на фазата на изкачване на Mars Sample Return. „Но изображенията на Ingenuity предлагат различна гледна точка. Ако те потвърдят, че нашите системи са работили така, както смятаме, и предоставят един набор от данни от инженерна информация, която можем да използваме за планиране на връщането на проби от Марс, това ще бъде невероятно. Но дори и да не е така, снимките са наистина феноменални и вдъхновяващи.”

Задвижваният с плутоний Perseverance, най-големият и най-модерният роувър на НАСА на Марс, ще търси признаци на живот в район, който учените смятат, че някога е бил делта на река. Освен това ще вземе проби, ще ги запечата в епруветки и ще ги остави да бъдат събрани и върнати на Земята чрез бъдеща мисия.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!