Горещи новини

Фрапираща наглост?! При бързите кредити: за заем от 2500 лв. – такса 2 бона, ако няма поръчител, 426 лв. за експресно разглеждане

-16:10-Razloginfo.com

Фирми за бързи кредити дават заеми с оскъпяване от 185%. Например за заем от 2500 лв. фирмата взима такса от 426 лв. за експресно разглеждане на документите в рамките на деня. Освен това изисква и такса от 1983 лв., ако клиентът не осигури поръчител на заема.Фрапантните случаи бяха огласени вчера от шефа на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по време на заседание на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите. По закон всички такси и разходи за клиента по обслужването на бързия заем трябва да бъдат включени в показателя ГПР /годишен процент на разходите/, но очевидно не са. За конкретния случай ГПР е обявено в размер на 37.24%, а де факто е в пъти по-голямо.

Анализите на КЗП показват, че около 90% от проверените кредитори нарушават правилата. Но по закон санкциите са между 3 хил. и 50 хил. лв. и реално те не действат възпиращо за фирмите.

Тогава? Как кредитополучателите да се защитят и имат ли полезен ход? Компаниите за бързи кредити газят два закона – Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, като в своята дейност прилагат нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи. А такива са: прекомерните лихви и такси, непредоставяне на достатъчна, точна и своевременна преддоговорна информация за вземане на информирано решение за сключване на договор за кредит, предоставяне за подпис на непопълнени в цялост бланки за договор и малък размер на шрифта (забранено от закона), липса на задълбочени проверки относно кредитоспособността на клиента(задължително по закон). Това напомнят в свое становище от потребителската организация „Ние, потребителите“.

Още по-лошото е, че много от посочените в доклада на КЗП неравноправни клаузи са прогласени от съда за нищожни в рамките на индивидуално заведени от засегнати граждани дела, но продължават да фигурират в общите условия на дружествата.

Това са точно такса „разходи“ или тази за експресно разглеждане на документи. За недействителна е определена от съда и клаузата, с която се претендира неустойка за непредоставяне на поръчител в определения срок или на банкова гаранция, което е много честа практика.

„Единственият изход за ощетен от фирма за бързи кредити е да заведе индивидуално дело, като се позове на съществуващата съдебна практика. В това дело потребителите няма да е необходимо отново да доказват неравноправността на клаузата, а само личните си щети от нейното действие“. Това обясни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова.

Тя вижда и друг проблем – в продължение на повече от година единственият контролен орган в сектора – КЗП, не е завел нито един колективен иск в съда за прогласяването на уговорките в ущърб на потребителите за нищожни, въпреки че законът предвижда това като следваща стъпка в 14-дневен срок след неизпълнение на предписанията за тяхното отстраняване.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!