Горещи новини

Франция се готви да замени здравните сертификати с ваксинационни

| 9:16

Независимо от масовото недоволство срещу законопроекта, очаква се Долната камара на френския парламент да го одобри тази вечер.Законопроектът предвижда от 15 януари неваксинираните да не бъдат допускани до повечето обществени места.

От средата на месеца неваксинираните ще бъдат изключени от социалния живот на Франция – това предвижда законопроектът за имунизационни паспорти. Отрицателните тестове няма да важат за заведения, театри, кина и дори при пътуване с междуградския обществен транспорт.

„За да разберем смисъла на този законопроект, трябва да осъзнаем, че сме изправени пред два противника – Омикрон, който е много по-заразен и по-малко опасен и Делта – който е заразен и много опасен“, коментира Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Във Франция едва 9 процента от хората над 12-годишна възраст не са имунизирани срещу COVID-19. Според френските здравни власти ваксинационните паспорти ще убедят всички да се ваксинират и ще позволят заразата да бъде овладяна, без да се налага ново затваряне на страната.

„Вече имаме по 200 000 нови случая на ден. Досега не сме стигали подобно ниво. Може би това е последният вариант, може би това е последната вълна, може би тази вълна ще ни позволи да придобием някакъв имунитет. Но сега не трябва да забравяме, че сме изправени пред два противника“, заяви Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Законопроектът предвижда и строги наказания – като пет години затвор и глоба от 75 000 евро за фалшив сертификат. Скача и глобата за представяне на сертификат на друг човек – от 135 на 1000 евро.

Ваксинационни сертификати вече действат в Естония, Латвия, Чехия, Ирландия и Малта.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!