Горещи новини

Фотоапарат колкото зрънце сол

-14:09-Razloginfo.com

Микроскопичните камери имат висок потенциал за откриване на проблеми в човешкото тяло и позволяват създаването на малки роботизирани системи. Междувременно използваните по-рано технологии не позволяваха ясни изображения без изкривяване, а камерите имаха ограничено зрително поле. Сега, учени от университетите в Принстън и Вашингтон са преодолели тези проблеми с ултракомпактна камера с размерите на зрънце сол.Новата система може да създава ясни, пълноцветни изображения, сравними със снимките, получени с конвенционални обективи на фотоапарати, но улавящи 500 000 пъти повече информация. Разработчиците смятат, че новата технология може да се използва за създаване на ултраширок обектив за смартфони, превръщайки цялата повърхност на задния панел на устройствата в обектив.

Новият подход се основава на метаповърхността, чието производство е подобно на създаването на компютърен процесор. Метаповърхността, широка само половин милиметър, съдържа 1.6 милиона цилиндрични колони, чийто размер е сравним с този на вируса на човешкия имунодефицит (HIV). Хиляди от тези камери могат да се използват за пълни изследвания.

Използвайки алгоритми, базирани на машинно обучение, учените успяват да получат изображение с най-високо качество и по-широко зрително поле, което направи възможно създаването на пълноцветна метаповърхностна камера. Един от очевидните варианти за използване на новата технология ще бъде използването ѝ в медицината при изследване на вътрешни органи чрез ендоскопия.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!