Горещи новини

Фон дер Лайен обеща на България, че ЕС няма да я остави сама

| 15:44

Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен след съобщението на „Газпром“ относно прекъсването на доставките на газ за някои държави-членки на ЕС:Съобщението на „Газпром“, че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа, е още един опит от страна на Русия да използва природния газ като инструмент за изнудване.

Това е необосновано и неприемливо и показва още веднъж ненадеждността на Русия като доставчик на газ. Ние сме подготвени за този сценарий. Поддържаме тесни връзки с всички държави членки.

Работим за осигуряване на алтернативни доставки и на възможно най-добри нива на съхранение в целия ЕС. Държавите членки въведоха планове за действие при извънредни ситуации точно за подобен сценарий и работихме с тях координирано и солидарно. В момента се провежда заседание на координационната група по въпросите на природния газ.

Очертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Ще продължим също така да работим с международните партньори за осигуряване на алтернативни начини на снабдяване.

Ще продължа да работя с европейските и световните лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа. Европейците могат да са сигурни, че сме единни и напълно солидарни с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на нашата пълна подкрепа.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!