Горещи новини

Финландия разполага десетки изтребители F-35 в близост до Русия

| 11:13

Настоящият изтребител – флагман в американската авиация F-35A (Снимка: R. Nial Bradshaw, U.S. Air Force) Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми. Намира се на 150 км от руската граница. Това разкри The Barents Observer.През декември миналата година финландските власти обявиха намерението си да закупят от САЩ изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде разположена в Рованиеми през 2026 г. По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една германска фрегата и няколко френски кораба.

Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният кораб USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските ВМС.
Припомняме, че Русия планираше да разположи допълнителни сили заради желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Освен това силният човек в Кремъл Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка.Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепи Финландия и Швеция, преди да се присъединят към алианса. Повечето страни членки на Алианса са изразили подкрепа.

Припомняме, че Финландия и Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Засега само Турция се противопоставя официално на кандидатурата на двете страни за членство в Алианса, като ги обвинява, че дават подслон и финансират кюрдски организации, които Анкара и други страни смятат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица , но от разговорите не се стигна до конкретни резултати.

Българската държава също одобри протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО – част от процедурата за присъединяване на двете страни към пакта.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!