Горещи новини

Финландия е пред историческо решение

| 11:36

Финландия се приготвя за взимане на евентуално историческо решение “ преди средата на лятото “ по отношение на това дали да кандидатства за присъединение към НАТО като възпиращ фактор против съветската експанзия. Скандинавската страна с население от 5,5 млн. души обичайно е военно необвързана, частично с цел да не предизвика източния си комшия, с който има обща граница от 1300 км.Но нахлуването на Русия в Украйна докара до удвояване на публичната поддръжка за присъединение към НАТО от 30 на 60 % , съгласно редица изследвания. Финландия усилва бюджета си за защита На фона на съветската експанзия в Украйна “ Никога не подценявайте способността на финландците да вземат бързи решения, когато светът се трансформира „, съобщи някогашният финландски министър-председател Александър Стуб пред Агенция Франс Прес.

Дългогодишен последовател на НАТО, в този момент Стуб счита, че подаването на молба за участие от страна на Финландия е “ превдварително решен въпрос “ , защото финландците преоценяват връзките си със своя комшия. Следващата седмица в локални парламент ще бъде показан поръчан от държавното управление отчет за националната сигурност, който ще помогне на финландските депутати да вземат лично решение, преди той да бъде подложен на гласоподаване.

„Ще проведем доста деликатни полемики, само че без да лишаваме повече време, в сравнение с би трябвало „, съобщи министър председателят Сана Марин на конференция в петък. Русия предизвести Финландия и Швеция за вероятно участие в НАТО Русия ще би трябвало да балансира обстановката със свои лични ограничения. За това предизвести в четвъртък представителят на Кремъл Дмитрий Песков “ Мисля, че ще приключим полемиката преди средата на лятото „, добави тя. “ Предполагам, че молбата ще бъде подадена някъде през месец май “ в точния момент за срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, сподели Стуб.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!