Горещи новини

Финансовото министерство с лоша прогноза за цените

-18:59-Razloginfo.com

Инфлацията в България ще се ускори до 4,5% до края на годината, посочват от Министерството на финансите в актуализираната си есенна икономическа прогноза.Очаква се тази година икономиката ни да отчете ръст от 4 на сто, а догодина той ще се ускори до 4,6 на сто при допускането, че започне изпълнението на възстановителния план, уточняват от министерството.

Актуализираните допускания за динамиката на международните цени на суровините повлияха за повишаването на оценката за инфлацията в страната, което идва от енергийните цени на суровините. До края на 2021 г. се прогнозира ускорение на инфлацията до 4.5%, а средногодишната инфлация се очаква да бъде 2.4%. Въпреки корекцията в посока нагоре спрямо предходната прогноза, запазено е очакването, че инфлацията в края на 2022 г. ще бъде по-ниска от 2021 г., а именно 3.1%. Това ще се реализира по линия на допускането, че високото равнище на международните цени на енергийните стоки ще се запази само до първото тримесечие на следващата година, след което ще се понижи, посочват от финансовото министерство.

Много силната четвърта вълна на разпространение на коронавируса в страната през есенните месеци на 2021 г. се очаква да повлияе негативно на засегнатите сектори от сферата на услугите. Средногодишният брой на заетите ще намалее с 0.1% за 2021 г., докато в предишната прогноза очакването бе за растеж от 0.1%., става ясно от прогнозата.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!