Горещи новини

„Фейсбук“ се отказа от дигиталните си амбиции

-13:44-Razloginfo.com

Ръководеният от „Фейсбук“ криптовалутен проект „Дием“ подготвя продажбата на активите си след като гигантската социална медия призна поражението на навремето мащабните си амбиции за цифрови разплащания. Създадената от „Фейсбук“ през 2019-а „Дием асосиейшън“, която бе подкрепена от 25 компании и групи с идеална цел, планира да се разформирова, твърдят запознати с разговорите лица.Едно от тях посочва, че за купувач на технологията за 200 млн. долара е регистрираната в Калифорния „Силвъргейт банк“. Сделката е огласена за първи път от „Уолстрийт джърнъл“. „Дием“ и „Силвъргранд“ отказват коментар по темата, а „Фейсбук“, който неотдавна преименува компанията майка на „Мета“, не отговаря на въпросите на журналистите.

„Мета“ търси източници на приходи, с които да подсили бъдещия си растеж. Социалната група беше въвлечена в множество скандали за съдържанието и за защитата на личните данни, които допринесоха за спад на популярността на основните й продукти за социални контакти „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Тази тенденция застрашава основания й на реклами бизнесмодел, носещ 85 млрд. щ. долара годишно. Продажбата вероятно ще даде възможност на „Дием“ да изплати известни суми на основателите, които първоначално плащаха по 10 млн. долара за участието си в мероприятието.

Проваленият проект бе атакуван от регулаторите още с възникването си. Рождението му бе съпроводено с огромни трудности след като сериозни основатели, включително „ПейПал“, „Мастъркард“ и „Водафон“, се оттеглиха още през първата година заради сериозните критики на регулаторните органи. Надзорниците изразиха сериозни опасения за потенциално пране на пари и за паричната стабилност на системата предвид големината, и обсега на влияние на „Фейсбук“. Репутацията на компанията пострада сериозно и от скандала около „Кеймбридж аналитика“. (Бел. ред. – През миналото десетилетие персонални данни на милиони потребители на „Фейсбук“ бяха събрани без тяхно разрешение от британската консултантска фирма „Кеймбридж аналитика“, за да се използват основно за политически реклами.)

Известна първоначално като „Либра“, „Дием асосиейшън“ искаше да създаде дигитална монета, гарантирана от кошница от световни валути. В опит да успокои американските контролни органи, проектът стесни визията си през 2020-а като се съсредоточи върху емитирането на виртуална парична единица, подкрепена в съотношение едно към едно от щатския долар – „стейбълкойн“ – и нае за свой главен изпълнителен директор Стюарт Ливай – бивш правен шеф на „Ейч Ес Би Си“.

Като пореден опит да получи одобрението на финансовите регулатори, през май 2021-а асоциацията прехвърли дейността си от Швейцария в САЩ и обявява „Силвъргейт“ за ексклузивен емитент на планираните „стабилни монети“ и за мениджър на резервите. Въпреки това проектът не получи зелена светлина от американските надзорници и идеологът на инициативата Дейвид Маркус напусна „Фейсбук“ в края на 2021-а.

Ако бъде осъществена продажбата на „Дием“ на „Силвъргейт“, тя ще е най-мощният набег на „Фейсбук“ в сферата на  финансите. Компанията създаде Novi – дигитален портфейл, който да съхранява монетите на „Дием“. Novi беше пуснат като малък пилотен продукт през октомври 2021-а и използва дигитални пари от външен доставчик – Paxos Dollar.

„Мета“ като че ли е отстъпила от свързаните си с криптовалутите амбиции и работи по проекти, които позволяват на потребителите да купуват и да продават non-fungible tokens (NTFs) – дигитални активи, изградени на технологията blockchain.

Запознати с плановете лица твърдят, че портфейлът Novi е изключително важен за онези, които искат да навлязат в света на NFTs, чиято популярност скочи през миналата година и ги превърна в глобален пазар с оценка 40 млрд. долара.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!