Горещи новини

Фармацевти: От 1 април достъпът на пациентите до лекарства от НЗОК може да бъде преустановен

-18:06-Razloginfo.com

От 1 април достъпът на пациентите до заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса продукти може да бъде преустановен, предупреждават от Българският фармацевтичен съюз (БФС).В позиция, публикувана на страницата на съсловната организация във Фейсбук, се казва, че БФС е изправен пред хипотезата, в която от цитираната дата няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, което ще е поредната национална криза за последните две години.

„В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 2023 г., за да имат пациентите достъп до лекарства, отпускани по каса. Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. От началото на 2023 г. БФС и НЗОК подновиха договарянето, което до миналата седмица протичаше гладко. Неочаквано и изведнъж целта на договарянето се подмени, като касата настоя за въвеждане на текстове, които противоречат на нормативната уредба. Единият текст противоречи на регламент на Европейския съюз за верификацията, а другият текст ограничава правата на пациентите и им вменява задължение“, обясняват проблема от съсловната организация. В публикацията се дава и хронология на преговорите със Здравната каса.

„През целия период на преговори БФС срещаше известно недоверие от страна на НЗОК относно използването на всички технологични възможности на Националната здравно-информационна система и на системите на НЗОК за контрол в момента на отпускането на лекарствените продукти и препятстване на неправилното разходване на средства от бюджета на НЗОК“, изтъкват от БФС.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!