Горещи новини

Учени съживиха микроби на 100 милиона години

| 11:22

Учени успешно съживиха микроби, които са лежали в покой на дъното на морето още от епохата на динозаврите.Изследванията хвърлят светлина върху забележителната сила за оцеляване на някои от най-примитивните видове на Земята, които могат да съществуват в продължение на десетки милиони години почти без никакъв кислород или храна, преди да се върнат към живота в лабораторията.

Екип, ръководен от Японската Агенция за наука и технологии за морските територии, анализира древни проби от утайки, депозирани преди повече от 100 милиона години на дъното на Южния Тихи океан.

Регионът е известен с това, че има по-малко хранителни вещества в утайката си от нормалното, което го прави далеч от идеалния обект за поддържане на живота в продължение на хилядолетия.

Екипът инкубира пробите, за да помогне на извличането на микробите от тяхната епохална дрямка.

Удивително е, че те успяват да съживят почти всички микроорганизми в пробите.

„Когато ги открих, първо бях скептично настроен дали изводите са от някаква грешка или от неуспех в експеримента“, казва водещият автор Юки Мороно.

„Вече знаем, че няма възрастова граница за биосферата на океанското дъно“, казва той за АФП.

Професорът и съавтор на изследването от университета по Океанография в САЩ, Стивън Д’Хонд заявява, че микробите идват от най-старата утайка, сондирана от морското дъно.

„В най-старата утайка, която сме пробили, с най-малко количество храна, все още има живи организми и те могат да се събуждат, да растат и да се размножават“, казва той.

Мороно обяснява, че следите от кислород в утайката позволяват на микробите да останат живи в продължение на милиони години, като същевременно не изразходват почти никаква енергия.

Енергийните нива за микробите на морското дъно „са милиони пъти по-ниски от тези на повърхностните микроби“, казва той.

Такива нива биха били твърде ниски, за да поддържат живи повърхностните микроби, като Мороно обяснява, че е загадка как организмите на морското дъно са успели да оцелеят.

Предишни проучвания показват как бактериите могат да живеят на някои от най-малко гостоприемните места на Земята, включително в подводни райони, лишени от кислород.

Мороно казва, че новото изследване, публикувано в списанието Nature Communications, е доказало забележителната сила на някои от най-простите живи структури на Земята да оцеляват.

„За разлика от нас, микробите отглеждат популацията си чрез делене, така че всъщност те нямат концепцията за живота“, добави той.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!