Горещи новини

Учени след дъжд качулка: Локдаунът по време на пандемия е вреден, има нулев ефект и трябва да се забрани

| 19:02

Американски учени идентифицираха неопровержими доказателства за вредата от локдауните и спешната необходимост да бъдат забранени по време на пандемия.Според изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ ограниченията, наложени през пролетта на 2020 г. заради коронавируса, са имали слабо забележимо въздействие върху смъртността в САЩ и Европа, но са довели до сериозни икономически и социални щети.

Ограниченият достъп до открити пространства, особено до паркове и плажове, е накарал хората да се срещат на закрито, където рискът от заразяване е много по-висок, казват изследователите. Учените критикуват мярка като задължителната самоизолация: тя намалява смъртността от COVID-19 само с 2,9%, а в някои случаи, напротив, влошава ситуацията.

„Задължителната самоизолация може да остави болния в обкръжението на семейството му, където той рискува да предаде по-висок вирусен товар на близките си, което да доведе до по-тежко заболяване“, подчертават авторите на статията. Въпреки това те отбелязват, че спирането на несъществени за обществото дейности на организации е имало положителен ефект, тъй като е намалило смъртността с 10,6%.

Експертите констатират, че блокирането е имало отрицателно въздействие върху социално-икономическата ситуация в САЩ и европейските страни. По-специално са се увеличили равнището на безработица, случаите на домашно насилие и на предозиране с наркотици. Освен това се е влошило и качеството на образователния процес.

В заключение експертите стигат до извода, че политиките за заключване не са от съществено значение и не следва да се прилагат по време на пандемия.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!