Горещи новини

Учени разработиха „умна“ тъкан, която усеща движенията на потребителя

| 18:18

Специалисти от Масачузетския технологичен институт, САЩ, са разработили удобна, прилепваща по тялото тъкан, която разпознава действията на потребителя си като ходене, бягане, скачане, съобщава сайтът на учебното заведение.Използвайки нов процес на производство,  изследователите са създали интелигентни текстилни материали, които се приспособяват плътно към тялото, така че да могат да усещат позата и движенията на потребителя.

Чрез влагане на специален вид пластмасова прежда и използване на топлина за нейното леко разтопяване – процес, наречен термоформоване, учените са успели значително да подобрят прецизността на сензорите за налягане, втъкани в многослойни плетени текстилни изделия.

С помощта на този процес те са създали „умна“ обувка и постелка, след което са изградили хардуерна и софтуерна система за измерване и интерпретиране на данните от сензорите за налягане в реално време.

Системата за машинно обучение е разпознала с 99,6 процента точност действията (ходене, бягане, правене на лицеви опори и т.н.) и с 98,7 процента прецизност седем йога пози, изпълнени от човек, застанал върху интелигентната текстилна постелка.

Производственият процес, базиран върху технология за цифрово плетене, позволява бързо създаване на прототипи и може лесно да навлезе в масово производство, обясняват авторите на изследването.

Техниката може да намери редица приложения, особено в здравеопазването и рехабилитацията. Например, тя може да се използва за производството на интелигентни обувки, които наблюдават походката на човек, който се учи да ходи отново след травма, или чорапи, които следят натиска върху стъпалото на диабетик, за да се предотврати образуването на язви.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!