Горещи новини

Учени поставиха хиляди капани за неутрино на Южния полюс

-14:43-Razloginfo.com

В експеримент, целящ да разреши загадката на квантовата гравитация, датски учени от института „Нилс Бор“ към университета на Копенхаген са „заложили капани“ за неутрино на Южния полюс, съобщава сайтът на учебното заведение.За целите на изследването специалистите са постави няколко хиляди сензора в близост до полюса. „Ловът“ на неутрино ще им помогне да установят дали на Земята съществува квантова гравитация.

„Ако, както смятаме, квантовата гравитация наистина съществува, това ще ни позволи да обединим двата свята в сегашната физика. Днес класическата физика описва явленията в нашата обичайна среда, като например гравитацията, докато атомният свят може да бъде описан само с помощта на квантовата механика. Съгласуването на квантовата теория с гравитацията остава едно от основните предизвикателства на фундаменталната физика“, пишат изследователите в сп. „Нейчър физикс“.

Тъй като няма електрически заряд и почти никаква маса, неутриното не се влияе от електромагнитните и силните ядрени взаимодействия. Това позволява на частицата да пътува милиарди светлинни години през Вселената в първоначалното си състояние.

Ключовият въпрос е дали свойствата на неутриното действително се запазват при пътуването на големи разстояния или все пак настъпват незначителни изменения.

Учените смятат, че дори малки промени в характеристиките на тези неуловими частици могат да ги насочат към съществуването на квантова гравитация. Само бъдещи експерименти обаче могат да потвърдят или опровергаят тази теория.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!