Горещи новини

Учени откриха неочаквана сила, помогнала за възникването на живот на Земята

-18:55-Razloginfo.com

Учените може би са намерили нови доказателства за това как е възникнал животът на Земята. Виновникът? Слънчевият вятър.Според ново проучване слънчевият вятър може да бъде една от силите, отговорни за осигуряването на водните молекули, необходими за създаването на океаните, реките и езерата на Земята.

Новата идея може да помогне да се разбере повече за това как е възникнал животът на Земята, както и дали друг живот може да има някъде там в останалата част от Вселената.

Люк Дейли, преподавател по планетарна геонаука в Университета в Глазгоу, публикува новото изследване с няколко съавтори в Nature Astronomy.

Според Дейли, слънчевият вятър е изиграл решаваща роля в подпомагането на доставянето на достатъчно водни молекули на планетата. Предишни проучвания смятаха, че астероидите, които са ударили планетата, са донесли органични молекули на Земята. Тъй като се съобщава, че богатите на вода астероиди са се ударили в Земята, учените ги определят като категорично обяснение за това как нашата планета се е изпълнила с вода.

Въпреки това Дейли казва, че на Земята има твърде много вода, за да се припише всичко само на тези астероиди. Богатите на вода астероиди имат повече тежък водород като част от състава си, особено в сравнение с водата, намираща се на Земята. Останалите астероиди също са с твърде малко вода, за да осигурят необходимия брой молекули за запълване на планетата. И така, Дейли и неговите съавтори търсят източник на вода и някъде другаде. Какво може вероятно да донесе достатъчно молекули на планетата, за да допринесе за сегашното състояние на океаните, реките и езерата? Отговорът ги грее през цялото време: Слънцето.

Според Дейли, Слънцето има много ниски нива на тежък водород, наречен деутерий. Идеята е, че слънчевите ветрове помагат за транспортирането на H20 молекули от Слънцето в праха, който то улавя. Като такъв, прахът прехвърли H20 върху повърхността на астероидите, които също среща.

„Не можем да доставим части от Слънцето директно в Земята, защото това би било лошо за всички участващи“, казва Дейли пред изданието Inverse. „Ето защо идеята за слънчевия вятър е наистина хубава, защото водородът, идващ от слънчевия вятър, идва от самото Слънце.

За да проверят теорията, Дейли и неговите съавтори разглеждат проби от астероиди, заснети от японската мисия Hayabusa през 2010 г. Докато ги инспектират, те откриват, че на астероидите има молекули H20. Тези молекули биха могли да дойдат само от слънчев вятър, счита Дейли.

„Ранната слънчева система е била невероятно прашно място“, каза Дейли пред Inverse. „Има тонове и тонове малки прахови частици, които летят наоколо покрай тези астероиди, като биват засегнати от много младото и енергично Слънце.“

Дейли обяснява, че Слънцето имплантира водорода в праха. От своя страна прахът успява да го удари в астероидите. След което Земята привлича и събира този прах. Земята привлича и много от астероидите. Тези две събития произвеждат резервоара с вода, който виждаме днес.

Изследването е тласък към обясняване на произхода на живота на Земята, но то е и нещо повече от това. Теорията би могла също да информира учените относно възможността за живот и на други планети.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!