Горещи новини

Учени: Земята е застрашена – ще живеем в свят с адска жега и недостиг на вода и храна

-18:06-Razloginfo.com

Животът на Земята е застрашен – жизнените показатели на планетата са се влошили драстично. Това твърди глобален екип от учени в изследване, публикувано в сп. “БайоСайънс”.12-те учени от различни държави разкриват, че 20 от 35 жизнени показателя на нашата планета са в рекордни крайности и мигат на червено през 2023 г. Докладът, изготвен месец преди 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай, е подписан от над 15 хил. учени от 161 страни.

“В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на екстремните метеорологични явления през 2023 г.

Навлязохме в неизследвана територия, която ни плаши”, предупреждават учените. Според тях през 2023 г., която е напът да стане най-горещата в историята, цели региони са претърпели смъртоносни горещини, бури, наводнения, като понякога бедствията се случваха едно след друго.

“В океаните температурите са били извън нормата в продължение на месеци – явление, което учените все още не могат да обяснят напълно”, казва Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK). След запознаване с данните за експертите изводът е ясен: “Животът на планетата Земя е под обсада”.

“Без действия, които се занимават с основния проблем на човечеството да взема повече от Земята, отколкото може безопасно тя да даде, ние сме поели по пътя към потенциален колапс на природни и социално-икономически системи и свят с непоносима жега и недостиг на храна и прясна вода”, твърди д-р Кристофър Улф, водещ автор на изследването. Специалистите споделят данни, илюстриращи колко много климатични рекорди са били счупени с огромни граници през 2023 г., особено тези, свързани с температурата на морския лед.

“Екстремното време и други въздействия върху климата се усещат непропорционално от най-бедните хора, които са допринесли най-малко за изменението на климата”, смята д-р Томас Нюсъм от Университета в Сидни.

Учените настояват за преход към глобална икономика, която дава приоритет на благосъстоянието на хората и ограничава свръхпотреблението и прекомерните емисии от богатите. Конкретните препоръки включват постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, преминаване към диети на растителна основа, увеличаване на усилията за защита на горите и приемане на международни договори за премахване на въглищата и неразпространение на изкопаеми горива.

“Няма да избегнем определени повратни точки, въпросът е по-скоро да забавим щетите”, казва Тим Лентън от Университета на Ексетър, припомняйки необходимостта от драстично намаляване на емисиите, “защото всяка част от градуса е от значение и играта не е приключила”.

Авторите на доклада предупреждават още, че до края на века милиарди души може да се окажат “извън обитаемия регион” на земното кълбо.

В тази връзка само преди седмици друго изследване на Университета в Пенсилвания показа районите, в които скоро може да стане твърде горещо за живеене, ако глобалните температури се покачат само с 1,5°. Според информацията около 2,2 милиарда души в Пакистан и долината на река Инд в Индия, както и 1 млрд. в Източен Китай и 800 милиона в Африка на юг от Сахара биха били сред хората, изправени пред горещина, непоносима за човека.

Такива градуси могат да бъдат особено опасни, защото въздухът не може да абсорбира излишната влага, а това ограничава количеството пот, което се изпарява от човешкото тяло. Особено тревожно според учените е, че много от районите, които биха били най-засегнати, са в нации с по-нисък до среден доход и които вероятно няма да имат достъп до климатик.

Такива непоносими температурни зони може да се появят и в източните и централните части на САЩ, ако градусите се покачат с 3 над прединдустриалните нива. Тогава жителите на Флорида, Ню Йорк, Хюстън и Чикаго ще трябва да издържат на опасни и задушаващи нива на влажност, докато екстремните горещини могат да предизвикат хаос сред живеещите в части от Южна Америка и Австралия.

Учените дават и пример за най-лошия сценарий за глобални температури и той е, ако се повишават с 4°. Тогава пристанищният град Ал Худейда в Йемен, който е дом на повече от 700 000 души на Червено море, би бил почти необитаем. Причината – жителите му ще трябва да издържат на градуси, надвишаващи границите на човешка толерантност, през 300 дни в годината.

“Най-лошият топлинен стрес ще се случи в региони, които не са богати и за които се очаква да изпитат бърз растеж на населението през следващите десетилетия. В резултат на това милиарди бедни хора ще страдат и много от тях могат да умрат

Но богатите нации също ще пострадат от тази жега и във взаимосвързания ни свят всеки може да очаква да бъде засегнат негативно по някакъв начин”, твърди съавторът Матю Хубер от университета “Пърдю”.

От началото на индустриалната революция – когато хората започнаха да изгарят изкопаеми горива в машини и фабрики – температурите по света са се повишили с около 1°. За да се противопоставят на предизвиканото от човека изменение на климата, 196 държави подписаха Парижкото споразумение през 2015 г. в опит да ограничат повишаването на температурата в световен мащаб до 1,5° над прединдустриалните нива.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!