Горещи новини

Учени забелязаха хипер бърза звезда-беглец от Млечния път

-10:13-Razloginfo.com

Изследователи са забелязали най-бързата известна досега звезда, която някога е избягала от Млечния път, изглежда в резултат на друга звезда, избухнала в масивен термоядрен взрив.При това не само една звезда се е изстреляла в междугалактическото пространство. Изследователите идентифицираха две звезди-бегълци, които са се ускорили до зашеметяващи скорости.

Както е описано в документ, който все още предстои да бъде рецензиран, изследователите откриха, че звезда, наречена J1235, преминава през Млечния път с невероятните 1053 мили в секунда, докато звездата J0927 се движи с 1420 мили в секунда на излизане от нашата галактика.

Общо изследователският екип, ръководен от астрофизика от Харвард Карим Ел-Бадри, идентифицира шест нови звезди-бегълци в нашата галактика след изучаване на данни от проучването Gaia на Европейската космическа агенция, четири от които вероятно са били изтласкани в резултат на специален тип свръхнова.

Тези звезди, казват учените, биха могли да позволят да се намерят нови начини за изчисляване на „раждаемостта“ на такива звезди и да открият повече подобни на тях.

Хиперскоростното задвижване на тези звезди, предизвикано от експлозии, ги прави известни като хиперскоростни звезди, като изследователите предполагат, че те са били ускорени от свръхнови тип Ia, които се появяват в бинарни звездни системи, където една звезда е бяло джудже.

В някои от тези системи другата звезда започва да агрегира материал от своя спътник бяло джудже, както обяснява ScienceAlert, което може да се натрупа в огромни запаси от водороден газ. В определен момент този водороден газ избухва в термоядрена детонация и дори предизвиква втори взрив в ядрото на бялото джудже.

В резултат на това другата звезда в системата се изстрелва в космоса с абсурдни скорости, което дори я извежда извън нашата галактика.

Изследователите предполагат, че в Млечния път може да съществуват още много звезди-бегълци, които просто все още не сме открили. Всъщност някои от тях може да са дори по-бързи от идентифицираните в настоящото изследване.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!