Горещи новини

Учени: До 2050 г. ще открием извънземни, а AI може да пороби хората

| 19:35

През 90-те години хората са вярвали, че сега ще може да живеем под водата и ще караме летящи коли. В днешно време експертите се опасяват от много по-страшно бъдеще, пише в. „Дейли мейл“. Те прогнозират, че изкуственият интелект (AI) ще „открадне“ много от работните места на хората, а неспиращите климатични промени ще направят голяма част от света необитаем. За добро или лошо, други прогнози пък предвещават срещата на човечеството с извънземна раса. Ето какво смятат учени и експерти, че може да се случи до средата на този вече:AI ще пороби хората

В момента хората са фокусирани върху развитието на изкуствения интелект и как той може да бъде потенциална причина за загубата на много работни места, но реалността може да се окаже много по-лоша. Според Джордж Стахов, създател на инструмент за AI, хората надценяват ефектите от новите технологии в краткосрочен план, но и ги подценяват в дългосрочен. Той е на мнение, че до 2050 г. изкуственият интелект ще е променил дълбоко света: „Тези, които ще имат контрол над AI ще получат огромна власт в ръцете си и достъп до всички световни данни, докато 99% от населението ще бъде лишено от избирателни права, което може да доведе до поробващ ефект.“ Алтернативен сценарий е използването на AI за по-добро здравеопазване, по-бърз транспорт и по-малко замърсяване. Машините ще вършат по-голямата част от работата на хората, като по този начин ще можем да се наслаждаваме на повече свободно време. Това ще доведе до драстична промяна в навиците ни, която ще се отрази както на обществото, така и на образованието. Все пак ескпертите не мога да се нагърбят с оканчателно мнение какъв ефект ще има AI върху хората в бъдеще.

Хората ще имплантират чипове в телата си

До 2050 г. имплантирането на чипове в човешкото тяло с цел неговото подобрение ще бъде често срещано. Технологията ще следи какво се случва с нас и ще позволя да поддържаме по-добро здраве. Хедър Дилейни, основателка на PR компания вече е имплантирала подобен чип в ръката си. Той й позволява да отваря врати, което е навежда на мисълта, че скоро може да видим огромен растеж както в развитието на технологиите, така и в биохакинга – термин, с който се описва позитивните въздействия върху физиологията, психиката и биохимията с краен ефект оптимизиране на производителността и здравете.

Ще може да „живеем“ дори и след смъртта си

В бъдещето починалите ни роднини може да не са наистина мъртви, твърди д-р Аджаз Али, ръководител на департамента по бизнес и компютри в университета Рейвънсбърн. Мощен изкуствен интелект ще „улавя“ движението и държанието на хората, превръщайки ги в собствен „дигитален близнак“, който ще може да „живее“ след смъртта. Благодарение на AI нашето съзнание, знания и опит ще бъдат прехвърлени в цифровия свят и хората ще могат да взаимодействат и общуват с тях в реално време.

Телевизионните предавания ще бъдат персонализирани специално за нас

До 2050 г. всички ние ще можем да гледаме различни телевизионни предавания и филми – персонализирани според нашите собствени желания, създадени от AI, казва Мат Литлър, основател и главен изпълнителен директор на VR продуцентска къща. Дългогодишните филмови звезди също ще останат на екрана благодарение на AI технологията, така че зрителите ще могат да гледат любимите си актьори от детството си докато остареят. Телевизията и киното ще използват изкуствен интелект, който ще следи какво гледаме, търсим и харесваме. По този начин ще се създаде алгоритъм, който ще ни предлага медии, предавания и съдържание специално за нас, спрямо интересите ни.

Хората ще „качват“ умовете си на компютри

Футуристът и бивш инженер на „Гугъл“ Рей Курцвайл, смята, че човекът ще успее да се слее с компютъра до 2025 г. В събитие, което той описва като „сингулярност “, Курцвейл прогнозира, че робот ще премине през теста на Тюринг и следователно ще постигне човешки нива на интелигентност. По този начин ефективната интелигентност ще се умножи милиард пъти и ще се слее с изкуствения интелект.

Всички ще носим очила с AI

Очила, наподобяващи диоптрични, ще могат да отговорят на всичките ни въпроси, благодарение на изкуствен интелект. Те ще предоставят съвети на самото стъкло, като например известия от имейл. Начинът, по който комуникираме с компютрите ще се развие – ако първоначално потребителите е трябвало да използват перфокарти, за да свършат нещата от ежедневието си, след това животът се улесни с появата на клавиатурата, мишката и гласовото въвеждане. Следващият етап ще бъде насочен към зрението – поставянето на AI в очилата ни, ще ги превърне в основен носител на много данни, които ще ни позволят да задаваме обикновени въпроси и да получаваме отговор на тях. Например, ще можем да направим моментна снимка на даден визуален образ и да попитаме „Какво е счупено и как да го поправя?“, „Колко от тези зеленчуци трябва да ям, за да получа достатъчно хранителни вещества и витамини?“, „Дали този ананас е узрял ?“, „Какво е това ?“ и т.н.

Ще осъществим контакт с интелигентна извънземна раса

Астрономът Сет Шостак от проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) прогнозира, че ще намерим извънземни до 2036 г. Все повече изследвания предполагат, че може да има милиарди подобни на Земята светове. Това означава, че шансовете на нашата планета да бъде единственото място с живот се свеждат до минимум. Шостак споделя, че тези открития може да се превърнат в най-силния аргумент за друг живот в Космоса. Егоцентрично е да смятаме, че сме единствените живи същества в цялата вселена, но ако все пак не успеем да осъществим контакт с друга интелигента раса, това ще означава, че случилото се на Земята и нашето съществуване е само по себе си изключително и удивително.

Големи площи от Земята може да се превърнат в необитаеми

Повишаването на влажността и температурите ще доведе до силни горещи вълни, което ще направи оцеляването на хората на открито в райони като Южна Азия, Персийския залив и Червено море почти невъзможно. Според НАСА до 2070 г. това ще се случи и в Бразилия, и Китай. Терминът „температурите на мокрите крушки“ се отнася до условия, при които градусите и влажността са толкова високи, че се затруднява оцеляването на открито. Хората могат да издържат при температури до 50 градуса, когато влажността е ниска, но при висока влажност те няма да имат тази възможност, защото няма да има начин да понижат телесната си температура чрез изпотяване. Дори и изключително физическите силни и годни хора ще умират в рамките на няколко часове.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!