Горещи новини

Учените са заинтригувани от странни петна на Уран

-16:09-Razloginfo.com

Става дума за пухкави подобни на топки образувания, запълнени с газ. По-конкретно, учените са открили, че тези „гъби“, големи кални „камъни“ от амоняк и вода, може да причиняват странно атмосферно явление на Уран, твърди прессъобщението за изследването.Гъбите, които са налични и на Нептун, може да носят амоняк в атмосферата на двете планети и да пречат на газа да бъде отрит.

Топките всъщност може да са тайната, поради която учените не могат да открият амоняк в атмосферата на Уран и Нептун – което е странно, защото там изобилства от други газове като метан, например.

Наблюденията от Юпитер обаче показват, че подобни „гъби“ там често могат да транспортират амоняк дълбоко в атмосферата на планетата и да го скриват с облаци, което пречи да бъде открит.

„Космическият кораб Juno показа, че на Юпитер амонякът присъства в изобилие, но като цяло е много по-дълбоко от очакваното – благодарение на образуването на тези топки“, каза планетарният учен Трисан Гийо.

Той представи проучването на изследванията на екипа си на Научния конгрес на Europlanet 2021. „Показвам, че това, което научихме за Юпитер, може да бъде приложено, за да осигури правдоподобно решение на тази мистерия на Уран и Нептун“, добави той.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!