Горещи новини

Учените отговарят: Защо съвременните юноши изглеждат много по-възрастни за годините си?

-15:53-Razloginfo.com

Сигурно сте забелязали, че съвременните 15-годишни момчета и момичета често изглеждат като на 20 или дори на 30 години! Интересното е, че те дори се държат като по-възрастни.

Сигурно се чудите защо се случва това? Учени от различни сфери са се опитали да дадат отговор на този въпрос. И ето какво са успели да установят.

Акселерация

През последните 100–150 години се констатира не само забележимо ускорение в развитието на подрастващото поколение, но и „растеж“ на човечеството като цяло. Например, ръстът на съвременните мъже на възраст 20 -25 години се е увеличил средно с 8 см в сравнение с тези, живели преди 100 години. Днес ние надминаваме предците си с около една глава, а пубертетът при съвременните момичета и момчета понякога настъпва дори на 10 години! За сравнение, през 60-те години на миналия век тази цифра е била 16,5.

Окончателното формиране на тялото при момичета и момчета настъпва съответно на 16 и 18 години. Преди това се е случвало на 20 и 22 години. За да сме пределно ясни, трябва да се подчертае, че момчетата все още са малко по-ниски от момичетата в растежа си – те “изостават” с около 1 година.Стареенето при съвременните хора също настъпва по-късно, отколкото при техните предци. Но това се дължи преди всичко на постиженията на медицината и подобряването на качеството на храненето. Според статистиката, средната възраст, на която съвременните хора се считат за остарели е 65 години.

Тези цифри, обаче, могат да варират в различните държави. Например в Япония, която е известна с високия си жизнен стандарт, старостта започва на 76 години. Но в Папуа Нова Гвинея – вече на 45 и половина хората се считат за старци.

Поради ранния пубертет при момичетата, репродуктивният период също се е увеличил значително. Сега дори на 40 – 50 години жените са в състояние да раждат деца. Според статистиката, менопаузата настъпва средно на 50 и повече години.

Дори физиката на човек се е променила през годините. Ръстът  се е увеличил, торсът се е удължил. Тазът на момичетата значително се е стеснил. Според учените, това се е случило в резултат на еволюцията. Много съвременни жени са свикнали да улесняват раждането с помощта на цезарово сечение, в резултат на което тялото започва да се адаптира към новите условия.

Влияние на техническия напредък

Има много версии за това, което е задействало процеса на акселерация и е невъзможно да се каже коя е правилната. Смята се, че най-често срещаната теория е за въздействието на технологичния напредък. Ето какво точно пише:

  • Благодарение на това, че навсякъде има електричество, часовете, в които човек може да е активен, се увеличиха;
  • Заради модерният начин на отопление, средната температура в помещенията се е увеличила;
  • развитието на медицината е на невероятно ниво.

Всички горепосочени фактори водят до факта, че човешкото тяло е престанало да се бори с агресивната среда, както се е случвало ежедневно в далечното минало. Сега то хвърля цялата си сила в развитието, което допринася за по-малкото износване на човешкия организъм.

Да се спори с това, разбира се, е безсмислено, но нека се запознаем с аргументите на привържениците на други теории.

Влияние на химически вещества

Според тази версия, ускореният растеж на човечеството е настъпил в резултат на въздействието на вредни химикали върху хората, които се намират в почти всички съвременни продукти, хигиенни артикули и козметика.

Моделите на снимката са на 13 години

По-специално, учените обвиняват за това ендокринните разрушители (EDC). Това са вещества, които при поглъщане действат като хормони на растежа. И въпреки че тази теория изглежда съвсем разумна, досега не са намерени конкретни доказателства за нейната достоверност.

Влияние на храната

Друго разумно обяснение за акселерацията е храната. Тази теория се нарича още хранителна. Нейните поддръжници са убедени, че с подобряване на качеството на храненето растежът на хората се е увеличил значително. Това е свързано с по-честата консумация на месо в сравнение с 50-те и 60-те години и наличието на такива витамини като В9, В6 и В12 в него.

Например в бившия СССР, според статистиката, за 1965 г. консумацията на месо е около 37 килограма на глава от населението. През 2013 г. средно статистическият руснак вече е консумирал над 73 кг годишно. Като цяло, данните по света са както следва:

  • в средата на 20 век човек консумира 23 кг месо годишно,
  • през 2014 г. – 43 кг.

Разбира се, това не означава, че ако започнете да ядете месо всеки ден, ще достигнете ръста на гигант за една година. Но фактът, че този продукт съдържа вещества, необходими за растежа и развитието на един млад организъм, е самата истина.

Към коя от тези теории да се придържате, зависи от вас.

Някои хора оценяват положително процеса на акселерация, други казват, че това е довело до много социални проблеми. Например, при съвременните деца поради ранния пубертет практически няма „нормално“ детство. Много момичета стават „жени“ на 11-годишна възраст, чувстват се като възрастни, усещат привличането от страна на противоположния пол, докато връстниците им преди 30 – 50 години на тази възраст все още са си играли с кукли.

Въпреки че акселерацията може да се определи най-просто като процес на увеличаване на размера, ние знаем, че растежът е много повече от количествено увеличение на телесната маса. Растежът е сложно взаимодействие на тясно регулирани генетични, хормонални и екологични фактори, което подготвя организма за оцеляване и размножаване. В резултат на това акселерацията е отличен показател за здравето на детето, а наблюдението на растежа е съществена част от детските грижи. Въпреки това, растежът е не само маркер за непосредственото физическо и емоционално състояние на детето, но има дългосрочни последици за здравето, твърдят учени.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!