Горещи новини

Учебната година започва присъствено, заведения и казина ще работят до 22 часа

-10:10-Razloginfo.com

Новата учебна година ще започне присъствено. Това съобщи по време на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Децата не са длъжни да плащат цената, че ние, възрастните, не се ваксинирахме. В тази ситуация учебният процес може да започне присъствено. При неблагоприятно развитие на нещата, ще се мисли за някакъв тип ваканция”, посочи той.Заради увеличения брой на заразените с COVID-19 и малкия брой на ваксинираните обаче, се въвеждат нови противоепидемични мерки, които ще важат от 7 септември до 30 октомври.

Групови занятия в езикови центрове ще се провеждат до 10 човека в помещение и с дистанция от 1.5 метра между тях. Затварят детски центрове и клубове. Конгреси ще се допускат при не повече от 30% от капацитета и 30 участника в помещението.

Преустановяват се тиймбилдингите. Конкурси, масови изпити ще се провеждат на 30% и до 30 участника в помещението. Музикални фестивали се спират.

Кина, театри, циркове, концерти на закрито – при не повече от 50% от капацитета. Музеи и галерии ще работят, като ще допускат 1 човек на 8 кв. м.

Школи за танцови и музикално изкуство – не повече от 30%. Спортни състезания на закрито ще се провеждат без публика. Спортни на открито – с публика с неповече от 30% от капацитета.

Фитнесите ще работят на 30% от капацитета. Плувни басейни – само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективни спортове на закрито се преустановява. СПА центрове, терапевтични и балнеосанаториуми – до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите

Посещения в заведения за хранене и развлечения, игрални зали и казина ще се допуска само от 7 до 22 часа при отстояние от 1.5 метра между столовете, не повече от 6 души на маса и носене на маски от персонала.

На всички пазари и тържища ще бъде създадено еднопосочно движение и трябва да се осигурява дистанция и носене на защитни маски. По отношение на работните колективи работодателите ще трябва да осигурят дистанционна форма, където е възможно. Като в присъствена форма да са най-много 50% от служителите.

Допускат се свиждания в болници и специализирани центрове, но с пълен предпазен комплект и не повече от един посетител в стая.

При 100% ваксиниран персонал или с валиден сертификат за преболедуваме могат да се провеждат мероприятия на 100% капацитет, като се допускат и хора,които също са ваксинирани, преболедували или предоставят направен PCR или антигенен тест. Тези обекти ще трябва да информират РЗИ, като ще подлежат на контрол от тяхна страна.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!