Горещи новини

Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор

| 18:17

Японски разработчици от университета в Киото създадоха смеещ се робот с името Ерика. Очаква се този изследователски проект да подобри естествените разговори между хората и системите, базирани на изкуствен интелект.„Ние вярваме, че една от важните функции на разговорния AI е емпатията. Затова решихме, че един от начините, по които роботът може да съчувства на хората, е да споделя техния смях”, казва д-р Коджи Иноуе от университета в Киото, водещ автор на изследването, цитиран от Гардиън.

Изследователите се опитват да научат своята AI система да се смее, като за целта я тренират на различни видове смеене – от неловко до искрено. Според учените, това ще позволи създаване на роботи със собствен характер, въпреки че реализацията може да отнеме десетилетия.

В същото време експерти от Оксфордския университет отбелязват, че робот или софтуерен алгоритъм не разбира значението на смеха и хумора, тъй като не е разумно същество от човешка гледна точка.

Роботите обаче могат да имитират такова поведение и човек да повярва, че машината с изкуствен интелект разбира неговите емоции и настроения, смятат изследователите.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!