Горещи новини

Успешни млади професионалисти вдъхновиха младежите на Варна в третото издание на Youth Empowered

-15:18-Razloginfo.com

Успешни млади професионалисти вдъхновиха младежи във Варна по време на провелата се днес конференцията „Жадни за знание: Пътят към успеха“. Събитието е част от третото издание на образователната програма Youth Empowered, организирана от Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт България. Морската столица бе домакин на първото от серия събития, насочени към подготовка на младежи за успешна кариерна реализация, които ще се проведат в рамките на инициативата през 2019 г.

Събитието стартира с панел „Бъдещето е в твоите ръце“, в който Николай Петканов, регионален мениджър на Българска агенция за малки и средни предприятия, и Александър Иванов, образователен директор на SoftUni Digital & SoftUni Creative, заредиха присъстващите младежи с ентусиазъм и съвети как да реализират мечтите си и идеите, в които силно вярват. Николай, визионер, творец и създател с над 25 години опит в сферата на предприемачеството, продажби, маркетинг и обучения за личностно развитие, сподели своя опит като основател и съосновател на 9 стартиращи компании. Александър започва професионалния си път, като вицепрезидент и лидер на локалния трейнинг екип на AIESEC Свищов, а след това развива уменията си и като координатор и лектор в 5 държави на международен Еразъм + проект, базиран на метода „обучение чрез преживяване”. Той фокусира вниманието на присъстващите към себепознанието и развитието на уменията в търсенето на собствения им личен път за постигане на успеха.

След сериозните теми за постигане на успех, във втория панел Антоанет Пепе, популярен блогър и влогър, и Мая Донева, изпълнителен директор на „Карин дом“, посветиха младежите в тайните на креативността. Запазена марка на артистичните хора ли е креативността или е заложба на всеки от нас? Кога се появява творчеството? Какви са правилните въпроси за пробуждането му? Отговори на всички тези въпроси дадоха двете дами, вдъхновявайки участниците да развият своите умения и да развихрят въображението си за постигане на своите мечти.

За финал Спас Керимов от Printivo и Руско Русков от Chaos Group засилиха мотивацията на младежите с представяне на своите успешни стъпки в професионалното им израстване и споделиха с тях уроците, които са научили по пътя си към успеха. Спас, предприемач, учен, футурист, вдъхновен от изкуството, е създател и изпълнителен директор на Printivo, стартираща биотехнологична компания, занимаваща се с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Той е лекар, отличен с награди от много международни научни конгреси и форуми. “Следвайте страстта си и тя ще ви доведе до мечтите ви” – сподели с младежите мотото си Руско. В седми клас той се вдъхновява от анимация, която вижда по телевизията, и решава да се отдаде на изучаването на 3D визуализация. Започва да работи и да се реализира професионално още като ученик. Само няколко години след завършване на училище е главен 3D артист в Chaos Group, а скоро след това вече ръководи 3D екипа на компанията, която през 2017 г. печели технологичен Оскар за принос към киноиндустрията.В рамките на събитието се проведе обществена дискусия за предизвикателствата пред младите хора, както и за усилията на бизнеса, институциите и университетите за преодоляването им. Жаклин Цочева, Директор „Публични комуникации и връзки с обществеността“, Кока-Кола ХБК България; Милена Стойчева, изпълнителен директор, Джуниър Ачийвмънт България; Дарина Иванова, главен експерт „Младежки проекти и обучения“, Дирекция „Образование и младежки дейности“, Община Варна; Слави Димитров, Студентски съвет на Икономически университет, Варна и Димитрина Докимова, заместник директор на МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, споделиха своя опит и идеи от различни гледни точки за развитието на младежите в страната.

Програмата Youth Empowered стартира през 2017 г., благодарение на усилията на системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт България. Целта е да се подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната. През 2017 г. и 2018 г. над 3000 младежи на възраст между 16 и 26 години от 13 български града преминаха през курсове за повишаване на тяхната работоспособност в рамките на инициативата.

Като част от програмата, беше създадена и първата в страната ни безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране www.youthempowered.bg.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!