Горещи новини

УНИЦЕФ: Онлайн насилието се засилва и децата не знаят как да се справят с него

-18:06-Razloginfo.com

Онлайн насилието се засилва и децата не могат да го разпознаят и не знаят как да се справят с него. Това заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, на откриването на Първата национална конференция „Заедно за безопасен интернет за децата в България“.



По данни на Евростат, само 58% от младежите на възраст от 16 до 24 г. в България имат основни или по-добри дигитални умения, което е значително под средната стойност за ЕС от 80%. Национално изследване на насилието над деца, поръчано от УНИЦЕФ и представено през април 2021 г., показва, че 47% от децата до 18 години в България са преживели някаква форма на насилие. Едно от седем деца съобщава, че станало жертва на онлайн тормоз и преследване, особено в социалните мрежи, посочи Кристина де Бройн.

Според нея новата реалност изисква всеобхватен подход на обществото и обединяване на усилията на цялото общество. Необходимо е в защитата на децата да се включат учители, преподаватели, социални работници, родители, политици, полицаи, прокурори, каза представителят на УНИЦЕФ. По думите ѝ са необходими целенасочени многосекторни усилия и инвестиции. Всяко дете в България трябва да има ефективен и качествен достъп до програми и услуги за превенция, и подобряване на онлайн безопасността и дигиталните умения, както и до специализирани услуги за подкрепа на пострадалите, заяви Кристина де Бройн.

Тя каза, че обект на специална защита трябва да са децата от уязвимите групи – децата със специални потребности, от социално слаби семейства, семейства на мигранти, деца, живеещи в отдалечени райони на страната. Всички тези деца са лесна мишена за експлоатация, насилие, дори трафик, каза Кристина де Бройн. Тя подчерта, че целта на тази първа конференция за безопасен интернет е да постави на масата проблемите на децата в онлайн средата, да представи добрите практики за защита на децата и да развие допълнителни добри практики, така че да се създаде безопасна среда за децата в интернет.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!