Горещи новини

Унгария отказа да подкрепи плана за санкции на ЕС срещу Русия

| 12:14

Премиерът на Унгария изпрати съответно писмо до председателя на ЕК, в което отбеляза, че Будапеща не може да подкрепи обсъжданите ограничения в сегашния им вид.“Нито Унгария, нито ЕС като цяло са готови да приемат и прилагат мерките, предложени от комисията. Санкциите трябва да бъдат приети в момент, когато са изпълнени всички необходими предпоставки във всички страни членки“, се казва в документа, чийто текст е цитиран от в. Financial Times.Орбан добави, че въпросните стъпки ще изискват от страната му „основно да модернизира алтернативната инфраструктура за доставки и напълно да реорганизира капацитета си за рафиниране“. В същото време вече приетите санкции, според него, „отклониха необходимите национални ресурси към прекомерни инвестиции в изкопаеми горива“, докато съответното финансиране от Брюксел е достъпно за Будапеща само на хартия.

Виктор Орбан подчерта, че ЕК не трябва да продължава да налага ембарго върху руския петрол.

„Ако Европейската комисия настоява да приеме нейното предложение, тя ще трябва да носи пълна отговорност за историческия провал в процеса на европейска интеграция“, каза премиерът.

Според него приемането на пакета от санкции в сегашния му вид ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените на горивата в целия ЕС.

Европейската комисия, като част от шестия пакет от санкции срещу Русия, предлага поетапна забрана на целия внос на руски петрол в ЕС, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ден по-рано. По думите й отказът ще бъде постепенен – ​​до края на тази година. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че предложението за петролно ембарго срещу Русия отчита факта, че някои страни от ЕС по редица причини са по-зависими от руските енергийни ресурси.В същото време постоянните представители на страните от ЕС не успяха да се споразумеят за ембаргото, така че ще продължат дискусията. Предвижда се работата по шестия пакет да приключи не по-късно от 9 май. Чехия, Словакия, Унгария и България вече официално се обявиха срещу пълната забрана. Първите двама искат тригодишен преходен период за себе си, докато Унгария иска изключения за доставките на петрол от Русия по тръбопроводи.

След началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. На първо място, ограничителните мерки засегнаха банковия сектор и предлагането на високотехнологични продукти. Много марки обявиха изтеглянето си от Русия.Кремъл нарече тези мерки икономическа война, но подчерта, че са готови за подобно развитие на събитията. Банката на Русия предприема мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар; плащанията за доставки на газ към неприятелски държави бяха преведени в рубли.

Освен това правителството е подготвило план за противодействие на ограничителните мерки, който включва около стотина инициативи. Размерът на неговото финансиране ще бъде около трилион рубли.

Натискът от санкциите върху Москва вече донесе икономически проблеми за САЩ и Европа, което доведе до сериозно покачване инфлацията и на цените на горивата и храните.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!