Горещи новини

Унгария и Гърция блокираха нов пакет от санкции срещу Русия

-18:39-Razloginfo.com

Властите на Унгария и Гърция се противопоставиха на въвеждането на нов 11-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщава Politico цитирайки петима дипломати от ЕС.Будапеща и Атина, за да договорят нови ограничителни мерки срещу Москва, настояват техните компании да бъдат изключени от списъка на „спонсорите на войната“, съставен от Украйна, отбелязва изданието.

Позицията на двете страни стана фокус на напрегната дискусия на ниво външни министри на ЕС в края на май, твърдят източници.

Гърция, според събеседниците на изданието, смята, че мерките за заобикаляне на санкциите трябва да бъдат предприети, след като съответната информация бъде предоставена на засегнатите страни-членки на ЕС, проучена и потвърдена. Гръцките фирми в украинския списък са обвинени, че са „спонсори на тероризма“, въпреки че не нарушават санкциите, преразказва позицията на Атина европейски дипломат, запознат с дискусиите.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, коментирайки обсъждането на нови санкции, по-рано заяви, че според Будапеща те не трябва да бъдат въведени, тъй като според него предишните мерки са причинили много по-малко щети на Русия, отколкото на Европа. В предложенията за 11-ия пакет министърът видя рискове за европейските износители и отношенията между Брюксел и Пекин.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!