Горещи новини

Умората зад волана се равнява на употреба на алкохол

| 15:56

Шофирането в уморено състояние е не по-малко опасно от шофирането в нетрезво състояние. Мозъкът преминава в енергоспестяващ режим, така че скоростта на възприятието пада, а времето за реакция на всяка ситуация се увеличава.Учени са установили, че 17 часа без сън по отношение на ефекта върху тялото са сравними с 0.5 промила алкохол в кръвта, колкото е допустимата концентрация у нас. С други думи това е все едно да изпиеш 100 грама твърд алкохол, непосредствено преди пътуването.

Изчисленията са приблизителни, защото всичко зависи от пола, теглото, възрастта и други характеристики на тялото. Но има проблем! Липсата на сън не може да се измери от органите на реда, както алкохолът в издишания въздух с алкотестер.

Единственият контрольор и регулатор в този случай е самият водач. И той далеч не винаги е в състояние правилно да оцени състоянието си и да предприеме действия навреме.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!