Горещи новини

Умни очила осигуряват субтитри за глухи в реално време

| 18:08

Интелигентни очила за хора с увреден слух са способни да слушат и разбират речта наоколо и да я превръщат в субтитри в реално време. Очилата са проектирани в Словения, като в момента са в етап на функциониращ прототип и обект на кампания за набиране на средства в Indiegogo.Отпред очилата имат шумопотискащ микрофон. Заедно с това в тях е вграден прожектиращ дисплей, подобен на Google Glass, от вътрешната страна на едната леща. Има и тъчпад за управление на функциите и, разбира се, батерия – тя е литиево-полимерна.

По подразбиране, умните очила за глухи имат прозрачни лещи, но могат да бъдат и диоптрични, по индивидуална рецепта. Според дизайнерите, технологията – наречена Voicee – е в състояние да улови речта на друг човек, който разговаря с потребителя, и да показва думите му като текстови надписи в почти реално време.

Очилата работят без никакви други поддържащи устройства. Засега боравят с един от пет възможни езика. Тежат около 100 грама. Създателите им твърдят, че с едно зареждане на батерията би трябвало да могат да работят над 24 часа.

Това не е първият подобен опит. Преди Voicee имаше и други проекти за транскрибиращи очила като LTCCS (която не успя да постигне целта си за групово финансиране), TranscribeGlass (който в момента е в процес на разработка) и едно приложение за Google Glass.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!