Горещи новини

Украйна въвежда 30-дневно извънредно положение

| 18:25

Украйна ще въведе 30-дневно извънредно положение заради кризата с Русия.Москва пък започна да изтегля дипломатическия си състав от страната. Киев призова украинците да не пътуват до Русия, а тези, които вече са там, да се завърнат в родината си. Парламентът взе решение да позволи на гражданите да се въоръжат.

Украйна повика и първа вълна от резервисти между 18- и 60-годишна възраст Пълна мобилизация обаче към момента не се очаква. Президентът Володимир Зеленски обяви и програма за икономически патриотизъм.

„Ако замълчим днес, ще изчезнем утре. Упорита работа предстои за всички ни и ние сме готови за това. Лично доверие. Доверие в държавата. Увереност в нашата победа. Не плачете, а печелете“, заяви той.

„Страната ни остава отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните въпроси. Но ще повторя – интересите на Русия и безопасността на нашите граждани са абсолютни“, заяви той.

Брюксел вече е готов с първи пакет от санкции срещу Русия. Макар и с по-малък обхват той ще е насочен срещу руски политици и ще забрани търговията между ЕС и Донбас.

„За нас и нашите партньори беше важно да реагираме бързо, по решителен и координиран начин, за да покажем ясно, че не приемаме това дори за една минута“, заяви министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан добави, че протегната ръка към Русия все още съществува, защото „няма нищо по-лошо от това да водиш война“.

Отпадна срещата между първите дипломати на САЩ и Русия заради признаването на Донецк и Луганск за независими области.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!