Горещи новини

Ужас в лаборатория в Судан! Пазят проби от смъртоносни болести

-20:27-Razloginfo.com

Бойци в опустошения от конфликти Судан са окупирали Националната обществена лаборатория, в която се съхраняват проби от болести, включително полиомиелит и морбили. Това създава „изключително опасна ситуация“, заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от агенция АФП.„Бойците изгониха всички техници от лабораторията, която е изцяло под контрола на една от воюващите страни и се използва като военна база“, заяви Нима Саид Абид, представител на СЗО в Судан. Той не съобщава обаче коя от воюващите страни е превзела лабораторията.

Абид обяснява, че е получил обаждане от ръководителя на Националната лаборатория в Хартум в понеделник – ден преди официално да влезе в сила 72-часовото прекратяване на огъня между враждуващите генерали в Судан.

„Съществува огромен биологичен риск, свързан с окупацията на лабораторията“, претеснен е той.

Според него в лабораторията се съхраняват проби от редица смъртоносни заболявания, включително морбили, полиомиелит и холера. Съществува и риск от „разваляне“ на кръвните продукти, защото електричествотое изключено. Налице е и опасност от изхвърляне на токсични химикали.

Здравната агенция на ООН съобщи за 14 нападения срещу здравни заведения по време на боевете, при които са загинали осем души и са ранени други двама.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!