Горещи новини

УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига, ще влязат в сила от сезон 2024/25

| 13:50

УЕФА обяви официално предстоящите промени в сегашния формат на Шампионската лига по футбол, които за пръв път бяха оповестени през април миналата година. Различията с досегашният формат на състезанието са доста сериозни, макар че в крайна сметка са направени и определени компромиси от предварителните планове. Всички обявени промени ще влязат в сила от сезон 2024/25.Клубовете ще играят общо осем мача в Шампионската лига, разпределени в десет седмици, което е намаляване от първоначалните планове за десет двубоя. Те ще се изправят срещу различни състави в четири гостувания и четири домакинства, а класирането ще е общо за всички тимове и ще е във формата от домашните първенства. Първите осем в подреждането ще се класират директно за следващата фаза, а тези на позициите между 9-о и 24-о място ще играят допълнителен плейоф в два мача, който ще определи продължаващите на 1/8-финалите.

Увеличава се общият брой участници, които от 32 до момента ще нараснат на 36.

Първите две от новите четири места в Шампионската лига ще бъдат предоставени на страните с най-висок коефициент от всички техни участници в европейските турнири в последните два сезона.

Още едно място ще получи страната на пето място в класацията по коефициент на УЕФА, която в последните години почти винаги е Франция.

Последното четвърто място ще отиде в така наречения шампионски поток от плейофната фаза на квалификациите, където до момента се класираха четири отбора, а сега вече ще са пет.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!