Горещи новини

Удължават с една седмица електронното преброяване?

-12:11-Razloginfo.com

С около седмица ще бъде удължено преброяването на населението по електронен път – това е предложил председателят на НСИ Сергей Цветарски. То трябваше да приключи на 17 септември, но въпросът с удължаването му беше повдигнат след серия проблеми с достъпа до сайта на преброяването.Към 13ч. вчера близо 719 000 българи вече са се преброили. Те са разпределени в 315 284 домакинства.

Сергей Цветарски уточни, че преброяването с преброители няма да бъде удължавано.

Решението за новите срокове трябва да бъде взето от Централната преброителна комисия и от Министерския съвет.

Цветарски даде обяснения в Комисията по дигитализация в парламента заради проблемите с електронното преброяване.

Председателят на НСИ съобщи за хакерски през последните дни. Той увери, че до момента няма информация за източване на лични данни и обясни:

„Нямаме никакво намерение да бягаме от отговорността, която носим, въпреки че не във всички случаи я носим ние, но до момента нееднократно сме се извинявали на гражданите за трудностите, с които се сблъскаха“, каза Сергей Цветарски по време на изслушването в парламентарната комисия.

По време на изслушването се чуха и обвинения, че информационната кампания е била неуспешна и повечето хора са разбрали за преброяването след новината за технически проблеми.

Депутатите поставиха и въпроса защо електронното преброяване не е изцяло онлайн, след като преброител все пак трябва да вземе номера от картата на човек, който се е преброил през системата.

Според председателя на НСИ, Сергей Цветарски, голяма част от проблемите нямаше да съществуват, ако в държавата имаше работещо електронно управление.

„Макар при електронното преброяване да се генерира код, преброителите които събират кодовете от хората, имат и контролни функции“, обясни Цветарски.

Преброителите минават през адресите, защото статистически единица за преброяването е жилището и трябва да се удостовери, че жилището на този адрес съществува. От друг страна при обхода не е задължително преброителят да се среща с хората, които живеят там, но трябва да отидат на адреса и да го опишат.

Хората, преброили се електронно, могат да оставят своите кодове на вратата на жилището, да го пратят по телефона, а се подготвя и предложение за решение на Министерския съвет този код да не бъде задължителен, каза Цветарски.

Хората няма как да бъдат уведомявани предварително кога ще бъдат посетени от един от 25-те хиляди преброители и контрольори – ние не разполагаме с данните на хората, каза председателят на НСИ. Преброителите могат да направят предварителен обход и да са разберат с хората, кога е удобно да си свършат работата. Преброяване се прави всеки ден от 8.00 до 20.00 часа до 3 октомври.

Електронното преброяване се прави само от компютърни адреси в България, защото кампанията за преброяване е за населението в България и на чужденците в страната, а не на българите по света. Стотиците хиляди българи в други държави ще бъдат преброени в съответната държава. Това е единна методология в ЕС, каза Цветарски.

Редки са случаите на дългосрочно командировани и на самотни хора, които не желаят да дадат информация за себе си и за своето жилище на близки и на роднини. В краен случай някой може да остане и непреброен. Обявените по закона глоби за такива хора от 160 лева се налагат много рядко и целта им е превантивна, да не се пречи на преброяването, посочи Цветарски.

Компютърните атаки срещу сървърите на НСИ, свързани с националното преброяване, са започнали още на 7 септември, в началото на кампанията, като най-голямата е достигнала 276 гигабита в секунда. Опитите за бламиране на електронното преброяване продължават, последният е бил вчера, каза председателят на НСИ.

При всички опити за компютърна атака се действа по протокол и са уведомявани ДАЕУ, МВР-ГДБОП и Интернет доставчика. Няма източване на данни от системата и данните на хората са защитени, каза Цветарски.

Сайтът на НСИ позволява електронното преброяване на 36 800 души на час или 880 хиляди на ден, което е доста повече, отколкото очаква НСИ, каза още Цветарски.

Националното преброяване беше отложено с няколко месеца заради пандемията. При предишното преброяване в началото на 2011 година НСИ отчете, че населението в страната е от 7 364 570 души.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!