Горещи новини

Удължават срока на ТЕЛК-решенията до края на годината

| 12:57

Срокът на експертните решения (ЕР) на ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, чиято валидност е изтекла в периода от 13.03.2020 г. до 30.06.2022 г. се удължава до края на 2022 г., съобщават от пресцентъра на МЗ.  Това се случва обаче при условие, че лицата са подали документи за преосвидетелстване в срок до 15.07.2022 г.

Въз основа на предоставена до 20 юли 2022 г. информация от Регионалните здравни инспекции Агенцията за социално подпомагане ще удължи служебно сроковете на тези експертни решения и на заявленията-декларации за месечни социални плащания по всички нормативни основания на тези лица, на издадените им направления за лична помощ по Закона за хората с увреждания, както и за здравно осигуряване на лица, посочени в чл. 40, ал. 3, т. 9 от Закона за здравното осигуряване, до издаване на нови експертни решения, но не по-късно от 31.12.2022 г.

Преустановените социални плащания поради изтекъл срок на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК за април, май и юни 2022 г. ще бъдат изплатени на лицата през месец август 2022 г. при условие, че са подали заявление за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15.07.2022 г.

В случаите на преустановено предоставяне на лична помощ на лицата с увреждания поради изтекъл срок на експертно решение и при положение, че са подадени документи за преосвидетелстване до 15.07.2022 г., съответните дирекции „Социално подпомагане“ ще издадат направления, с които тези лица да могат да кандидатстват за включване в механизма за лична помощ.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!