Горещи новини

Ударът по джоба ни: Започнахме да пестим от алкохол, храна и цигари

-9:43-Razloginfo.com

Годишен спад на оборотите на търговците на дребно у нас с 0,7%, сочат данните за юли на националната статистика. Това се случва за първи път от пандемията насам, показва изследването.В действителност спадът е много по-голям, защото намалелите обороти при инфлация от 17,3% между юли 2021-а и юли 2022-а година, означават, че потреблението се е свило значително в сравнение с миналата година. Това е станало в силен летен месец, когато туристическият сезон е бил в пика си.

Най-силно са намалели покупките на храна, цигари и алкохол в магазините, които са извън системата на големите търговски вериги – оборотите там се свиват с 11,7% в сравнение с юли м.г. В големите магазини спадът е само с 0,1%, без да се смята инфлацията, но като цяло продажбите на храна, напитки и цигари намаляват с малко над 10%.

Другият сектор от търговията, който бележи силен спад на оборотите са продажбите на компютърна, телекомуникационна и битова техника – на годишна база спадът е 5,1%. Но все пак трябва да се има предвид, че в пандемията продажбите на тези стоки скочиха много и сравнението се прави от сравнително висока база.

Онлайн търговията изглежда също търпи последиците от свиването на харчовете, защото през юли ръстът спрямо година назад е едва 6,9%, което е двойно и тройно по-малко в сравнение с преди година-две. Като се отчете и инфлацията, на практика продажбите през интернет също спадат.

Независимо от летния сезон продажбите на горива имат само 5% ръст на оборотите на фона на близо 40% по-високи цени от миналогодишните и вече влязла в сила държавна помощ от 25 ст. на литър.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!