Горещи новини

Търсенето на извънземен живот не е преследване на НЛО

-10:18-Razloginfo.com

Доказателствата за извънземен живот вероятно ще дойдат от десетилетия на постепенни научни открития, а не от размазано видео на НЛО, което се движи през атмосферата.Повече от всеки друг път в историята, изследователите имат достъп до огромни количества данни за различни интересни точки в Слънчевата система и извън нея, което ни доближава до знанието дали животът може да процъфтява някъде другаде, освен на Земята.

„Ако попитате учените преди 15 години:„ Мислите ли, че животът съществува другаде? “ Повечето биха казали „не“, казва Кен Фарли, учен по проекти в мисии на НАСА на Марс.

„Сега, казва той, повечето от колегите му биха казали, че изглежда много вероятно. „Просто защото има поне две планети за всяка звезда в галактиката. А това са много звезди и много планети.“

Какво се случва: Perseverance, първата мисия на НАСА с реален шанс да открие признаци от минал живот на Марс, планира да събере проби за бъдеща мисия, която да ги вземе и върне на чакащите учени на Земята.

Учените, претърсващи небето за радиосигнали от други, интелигентни цивилизации, също получиха тласък през последните години с нови източници на финансиране.

Миналата година беше забележителен момент за изучаващите Венера с откритието, че в облаците на планетата може да има фосфин – индикатор за живот. Сега учените планират последващи наблюдения, за да съберат повече данни за това дали наистина има от този газ.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, който трябва да стартира по-късно тази година, ще надникне в атмосферата на далечни планети в търсене на кислород и други биосигнатури, показващи наличието на живот.

Интригата: видеоклиповете с НЛО – и мистериите, които те пазят – завладяха колективните въображения на обществеността и медиите, като мнозина спекулираха, че те намекват, че извънземни с по-бърза от светлината технология са посетили Земята.

Но научните търсения за живот имат много по-голяма доказателствена тежест, преди дори да се предположи, че дадена част от намерените данни са доказателство за наличието на живот.

„Дори в търсенето на живот, общото правило, което имаме е, че никога не предполагате, че това е живот. Животът е последното обяснение“, казва Клара Соуза-Силва, учен от MIT.

„И буквално да намерим НЛО – неидентифициран летящ обект, най-вероятно ще си помислим: „О, това не може да е технология, която не познаваме. Не може да бъде чуждо нещо. Не може да бъде визуална халюцинация“.

Все пак – какво да наблюдаваме? Някои в тази област започват да се застъпват за преформулиране на обитаемостта на различни светове като континуум, а не като двоичен файл на положително или отрицателно откритие.

„Чрез изучаване на повече места, където съществуват обитаеми условия и където може да се формира живот, можем да имаме повече точки от данни, за да разберем в какво са различни световете в този спектър?“, казва Морган Кейбъл, изследовател на НАСА, който изучава океански светове като Титан и Енцелад, които могат да приютят живот в техните подземни океани.

„Разбира се, Земята е от едната страна, а места като Луната, които нямат живот, са ясно от другата, но може да има светове, които се намират някъде по средата, където животът тепърва започва да се утвърждава.“

И ако животът се е развил независимо някъде другаде в нашата Слънчева система, това вероятно би означавало, че „животът ще бъде навсякъде в галактиката“, казва Соуса-Силва.

източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!