Горещи новини

Търсенето на извънземен живот е приоритетно за астрономите в САЩ

-18:17-Razloginfo.com

Проучване на астрономи в САЩ поставя търсенето на извънземен живот на първо място в списъка им със задачи за следващите 10 години. В доклад, публикуван в четвъртък от Националната академия на науките, инженерството и медицината, астрономите подчертаха необходимостта от продължаване на лова за потенциално обитаеми планети, обикалящи около други звезди, надграждайки вече постигнатия „изключителен напредък“.Крайната цел, отбелязаха те, е да се заснемат снимки на всякакви светове, подобни на Земята, които може да са там. „Животът на Земята може да е резултат от общ процес или може да изисква такъв необичаен набор от обстоятелства, че ние да сме единствените живи същества в нашата част от галактиката или дори във Вселената. И двата отговора са решаващи“, се казва в доклада. „Предстоящите десетилетия ще дадат отговор на човечеството дали сме сами.“

Също така високо класиран въпрос: изследване на произхода и еволюцията на черните дупки, неутронните звезди, галактиките и цялата вселена.

В същото време докладът от 614 страници подчертава необходимостта от по-голямо разнообразие сред редиците на астрономите, които все още са предимно мъже и предлага НАСА да вземе предвид разнообразието на научния екип, когато разпределя пари за изследвания или проекти.

Проучването се прави на всеки 10 години и черпи информация от множество учени, базирани предимно в САЩ. Последният доклад препоръчва НАСА да създаде нов офис за наблюдение на космическите обсерватории и мисии през следващите десетилетия.

На първо място трябва да се заложи на телескоп, който е значително по-голям от космическия телескоп Хъбъл и който ще може да забележи планети, които са 10 милиарда пъти по-слаби от техните звезди, се казва в доклада. След като необходимите технологии са готови, този телескоп може да бъде готов за пускане през 40-те години на века и ще струва около 11 милиарда долара. Той ще бъде последван от други мега – обсерватории за милиарди долари.

Но докладът подчертава необходимостта и от по-малки, по-скромни мисии. Изстрелването на един космически кораб на десетилетие с ограничение на разходите от 1,5 милиарда долара, посочва докладът, би балансирал науката с навременните действия.

Докладът отбелязва заплахата от минали години, при които се превишават разходите, което забавя изпълнението на големи проекти. Най-накрая, след голямо забавяне следващия месец предстои изстрелването на ръководения от НАСА космически телескоп Джеймс Уеб. Той е предназначен да сканира ранната вселена и да изследва атмосферите на други светове, но е отличен пример за това как превишаването на разходите може да забавя проекта.

И все пак стартирането му обещава да бъде „важен проект, който ще оформи курса на астрономията и астрофизика през следващите десетилетия“, се отбелязва в доклада.

Докладът, спонсориран от НАСА, Националната научна фондация, енергийния отдел и военновъздушните сили, отбелязва, че проучването е проведено по време на здравна криза. Докато пандемията подчертава значението на науката, „крайните икономически и социални последици от пандемията остават неясни, което увеличава несигурността на бъдещия пейзаж“.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!