Горещи новини

Търговци на горива очакват спад на цените идната седмица

| 17:26

Собствениците на малки бензиностанции очакват от идната седмица да започне процес по поевтиняване на горивата в страната. Прогнозата е цените да се върнат на нивата си отпреди две седмици, но кога ще стане това зависи кога ще се изчерпят запасите в обектите в момента. Това не става бързо, тъй като продажбите са спрели след голямото масово пазаруване на 2 март.Това разказа пред БНТ Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносител и превозвачи на горива.

Междувременно петролът сорт брент продължава да поевтинява от рекорда си от 139 долара за барел, достигнати на 7 март като днес сделки се сключват за около 108 долара за барел.

Цените тръгнаха да падат, пазарът е много мобилен, надяваме се другата седмица да видим цени отпреди две седмици, коментира той. По данни на асоциацията продажбите са спаднали с 30% след голямото пазаруване в истерията на 2 март вечерта.

За тогава той каза, че някои малки обекти са останали без гориво и за да отблъскват потенциални купувачи и струпване са сложили цени над 3 лв., за да не идва никой. Обясни това, че така са искали да не се избагат като казват на клиентите, че в момента нямат горива. При създадената ситуация тогава разказа, че се е наложило камиони по 16-17 часа да чакат на опашка за заредят от петролните бази. Обясни, че в един момент е имало напрежение със зареждането като камиони са чакали по 16-17 часа, за да напълнят гориво, но в това време вносителите са можели да осигурят горива с 30 ст. по-скъпи по цени на едро в сравнение с “най-голямата компания в България”.

По думите му в страната работят 2 хил. малки бензиностанции, които държат 20% от пазара и няма как да направят картел, за да държат високи цени. Обяви и че “набедените за картел” общо държат в рамките на 1% от пазара, при това работят в разли”чни части на страната. През седмицата Комисията за защита на конкуренцията обяви, че разследва за нелоялни практики две компании – “Сакса” и “Инса ойл”. След истерията на 2 март собственик на “Сакса”, която държи меригата бензиностанции “Круиз”, раказа пред “Капитал” откъде е тръгнала истерията.

Хаджидимитров твърди, че в момента горивата в Европа са най-евтини в България.

Обяви, че над 90% от малките бензиностанции работят на загуба в момента. Обясни това с факта, че като са продали наличните по-евтини бензини при истеричното пазаруване, на другия дене трябвало да извадят пари, за да купят поскъпналите с 20 ст. нови количества.

Обясни, че дълго тези обекти са работели с надценка от 3-4 ст., което обаче не може да осигури нормалната издръжка и печалба на фирмите, което би могло да стане при 15-20 ст. марж. Според него методиката на ценообразуване в страната е непрозрачна, никой не знае как се прави цената. Разказа, че тя се определя от “основния играч” и всички гравитират около неговите цени. “Той понякога може да си позволи да държи много ниски цени”, което обаче не е по-силите на дребните играчи.

Според него трябва да се определи, че надценките са между 5 и 15%, но не по-малко.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!