Горещи новини

Търговските вериги плашат с гражданско неподчинение. Родители: Пуснете децата!

-16:12-Razloginfo.com

Големи магазини за нехранителни стоки готвят протести и заплашват с гражданско неподчинение, ако остане в сила забраната такива търговски обекти, които имат площ над 300 квадратни метра, да не отворят и след 11 април.

„Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините“, пишат големи търговци в отворено писмо до премиера и Оперативния щаб.

„Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност“, се изтъква в отвореното писмо. Големите търговци настояват, че затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ, нерядко се струпват хора, не се спазва дистанция и не се контролира броят на допусканите клиенти.„Съществуващото положение води и до нелоялна конкуренция“, предупреждават представителите на търговските вериги. Те подчертават, че ако ситуацията продължи, е редно големите търговски вериги за нехранителни стоки да получат адекватна подкрепа от държавата.

„Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 г.“, пише в писмото.

В заключение се отбелязва, че следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между тях да се прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, а ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички.

Родителите на ученици отново изпратиха призив и писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев с искане учениците от горните класове да се върнат за постоянно в клас, тъй като повече от година са почти през цялото време на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус.

„Обръщаме се към Вас с настояване да преосмислите политиката си и прилагането на мерки спрямо децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование.

Децата ни са затворени по домовете си в продължение на месеци. Към спирането им от присъствено обучение се прибягва като първа, а често и единствена мярка за справяне с ръста на заболеваемост в страната.“

„Целенасочено се насажда страх сред населението през всички медийни канали чрез твърдението, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса“, твърдят родителите.

Те дават за пример, че България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19.

Те смятат, че „това дългосрочно лишаване на децата от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят“.

Източник: standartnews.com
Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!