Горещи новини

Турската лира се срина още! 1TL=15ст. Всички към Одрин!

-9:52-Razloginfo.com

Продължаващото покачване на българския лев спрямо турската лира доведе до увеличаване на броя на българските туристи, посещаващи Одрин за пазар.Вчера лирата се понижи за момент до рекордните 11,30 TL. спрямо долара. Еврото вече се разменя за над 12.12 TL. Според БНБ една лира вече се разменя за 15 стотинки, а един лев е 6.41 TL.

Българите най-много търсели текстил, баклава, маслини, локум, сирене и почистващи препарати, каза той.

„Българите разменят 100 лева за над 600 лири и могат спокойно да си купят храна за една седмица. В България това не е възможно. Всичко там е поне два пъти по-скъпо“, констатира Доган.

Централната банка на Турция вчера намали лихвите с един процент до 15 на сто, въпреки че инфлацията е близо 20 на сто. Това ускори спиралата на инфлацията в страната и доведе до най-ниските нива на лирата за всички времена.

Обезценяването на лирата с 32% тази година повишава цените в страната и допълнително разпалва инфлацията, която според официалната статистика се покачи до 19,89 на сто. Това е най-високата стойност от близо три години. Много икономисти твърдят, че реалната инфлация в страната е около 50 на сто.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!