Горещи новини

Турист почина в Рила по време на преход към хижа „Македония“

| 17:13

Възрастен турист е починал в района на връх Малък Мечи връх в Рила вчера.От планинската спасителна служба в Благоевград съобщиха че вчера в 19:00 часа са получили сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък Мечи връх.

Веднага към мястото се отправил екип планински спасители и доктор, намиращи се в хижа Македония. Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, докторът само констатира ,че туристът е починал, вероятно от инфаркт.

Екип от петима спасители, намиращи се в пост „Бодрост“(Карталска поляна), след обсъждане на ситуацията с РПУ2- Благоевград, се отправи към мястото с две моторни шейни, за да помогнат на колегите си при транспортирането на починалия и съпътстващите го двама роднини към Карталска Поляна.

За помощ при транспорт на роднините се включиха с две моторни шейни доброволците от града – Антон Кокалков и Златан Аврионов.

В 21:30 часа акцията е приключила и починалият е предаден на екип от ЦСМП Благоевград.

Участие в акцията са взели десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима от други отряди, включително доктор Албена Атанасова, случайно посетили хижа Македония ).

От ПСС напомнят на всички преминаващи през горна лифтова станция на курорта Картала и билото към хижа Македония, че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация.

Прехода през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!