Горещи новини

Трус в Непал уби стотици

-9:49-Razloginfo.com

Най-малко 132 души са загинали при нощното земетресение в отдалечен район на Непал, съобщиха официални лица, докато силите за сигурност се втурнаха да помагат в спасителните дейности.Земетресението с магнитуд 5,6 по Рихтер удари крайния запад на хималайската страна късно в петък и бе измерено от Геоложката служба на САЩ на дълбочина едва 18 км.

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как местни жители копаят в тъмното през развалините, за да извадят оцелели от останките на срутени домове и сгради.

Къщите бяха изравнени със земята или повредени, а оцелелите се гърчеха навън, за да се предпазят, докато сирените на аварийните автомобили виеха.

Земетресението е усетено чак в столицата на Индия Ню Делхи, на близо 500 км от епицентъра, на 42 км южно от Джумла. „В нашия окръг 26 души са загинали и много са ранени“, заяви пред АФП началникът на окръг Джаджаркот Суреш Сунар. „Все още е нощ и е трудно да получим цялата информация“, добави той. „Броят на жертвите може да нарасне.“

Непал е разположен на голям геоложки разлом, където индийската тектонска плоча се притиска към евразийската, образувайки Хималаите, и земетресенията са редовно явление.

Правителството разположи сили за сигурност, за да помогне в спасителните дейности.

„Имаме информация, че в два района има човешки и материални щети вследствие на земетресението и силите за сигурност са мобилизирани за спасителни работи“, заяви говорителят на вътрешното министерство Нарарян Прасад Бхатарай. Той добави, че броят на пострадалите все още не е потвърден.

Министър-председателят на Непал Пушпа Камал изрази „дълбоката си скръб за човешките и физическите щети, причинени от земетресението“.

Близо 9000 души загинаха, а над 22 000 бяха ранени през 2015 г., когато земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Непал и разруши над половин милион домове. То повреди или разруши близо 8000 училища, оставяйки почти един милион деца без класни стаи.

Стотици паметници и кралски дворци – включително обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО в долината Катманду – които привличаха посетители от цял свят, бяха разрушени, което нанесе сериозен удар върху туризма.

Общите икономически загуби от бедствието се оценяват на 7 милиарда долара.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!